Pages

7. 5. 2013

MY DAILY FACIAL ROUTINE aneb jak pečuji o pleť

MY DAILY FACIAL ROUTINE aneb jak pečuji o pleť

článek pro Blogerky.cz

Protože se mi za poslední roky sešlo neskutečné množství dotazů, jak a čím pečuji o svoji pleť a navíc si toto téma odhlasovaly čtenářky mého blogu, rozhodla jsem se dnešní post věnovat tomuto tématu.
Tento systém péče o pleť jsem se naučila od své babičky, která ještě v 70ti letech neměla jedinou vrásku :). Cílem mé péče je udržovat si pleť v co nejlepším stavu, abych potřebovala následně co nejméně líčidel, make-upu a hlavně korektorů :).
Holky se mne často ptají například: "co používáš za krém".... na což asi odpovím pro někoho možná překvapivě, na krému zdaleka nezáleží tolik, jako na tom, aby péče o pleť byla a) pravidelná, b) sestavená přesně dle typu pokožky, což je proměnlivý faktor. Během roku se potřeby pleti mění, dále pak v závislosti na případném onemocnění atp.
Celkově je ale absolutně nejdůležitější pravidelné a důkladné čistění pleti 2x denně (a to i v případě, že se vůbec nelíčíte) plus poctivě dodržovaný pitný režim, kterým popis péče o pleť zahájím:).  Můj typ pleti je smíšená až mastná, takže tomu budou odpovídat i přípravky na jednotlivých fotografiích. Nicméně, u některých kroků uvádím příklady péče i pro pleť normální nebo suchou. Chápu, že každý máme jiné možnosti i představy o tom, kolik do péče o pleť investovat, proto jsem u většiny fotografií zařadila variantu dražší i úspornější, aby se mohl inspirovat každý :).

 

1. krok  - pitný režim

Tak teď si asi říkáte, proč ta "mišuge" blondýna sem vkládá fota s vodou? :o))) Na obrázku jsou zhruba 3 litry vody bez jakékoliv příchuti, které každý den vypiji, někdy i více. Převládat by měla voda bez bublinek (někdy můžete použít mírně perlivou vodu) a pokud máte rády minerální vody, měly by se rozhodně střídat a nepijte je úplně každý den. Jedním z důvodů, proč nosím velké kabelky je ten, že u sebe mám stále alespoň malou lahvičku s vodou.
Každé ráno nejprve na lačno vypiji 3 dcl teplé vody s troškou citrónové šťávy. Tím se nastartuje lépe metabolismus a také zažívání, které, pokud nefunguje tak, jak má, způsobuje většinou akné .... Další věc, kterou na fotu vidíte je skvělý, ayurvédský čaj Nimba. Pro ty, kteří netuší, co je "ayurvédská medicína"..., jedná se o systém celostní medicíny, funguje podobně jako třeba čínská medicína, homeopatie atd., které na rozdíl od klasické, alopatické medicíny, neléčí symptomy, ale harmonizují organismus jako celek. Čaj Nimba podporuje orgány, které kvalitu pleti ovliňují. Seženete ho v kamenných prodejnách nebo na internetu. Příprava je malinko složitější, než u klasického čaje, protože bylinky se nasypou do studené vody a pak se 5 minut vaří, pro získání maximálního účinku. Je to trošku práce navíc, ale zase ušetříte za přípravky na akné, vrásky atp. :o))).


 

2. krok - čištění pleti ráno a večer

Začnu večerním čištěním pleti, protože je trošku náročnější, ale naprosto nezbytné a nenahraditelné. Pokud pleť správně nevyčistíte, budou se Vám ucpávat póry, tvořit šupinky, vrásky atd., zkrátka jen důkladně vyčištěná pleť je schopna lépe se regenerovat a hlavně přijímat účinné látky ze sér a krémů, na které se mne tak často ptáte :).
Nejedná se jen o odlíčení make-upu, ale i o odstranění "biologické" špíny, kožního mazu, bakterií, odumřelých buněk. Troufám si říci, že za posledních 10 let jsem nešla spát s neodlíčenou pletí, vlastně 1x ano ....a to bylo proto, že jsem v noci rodila :o))).
První krok u všech typů pleti je důkladné odlíčení očí, já používám nejraději micelární vodu, konkrétně všem známou,  červenou od Biodermy.  Co se týká odličovacích tampónků, tyčinek a ubrousků, hlídejte si, aby složení bylo jedině 100% bavlna, jinak se Vám bude odličovat mnohem hůře. Na každé oko používejte z hygienických důvodů samostatný tampónek, většinou je potřeba tak 3 tampónky na každé oko. Vždy nechte napuštěný tampón nejprve působit položený na víčku několik vteřin, aby se make-up nejprve rozpustil a nemusely jste kůži zbytečně "tahat", vytahanou kůži na očních víčkách asi nikdo nechceme :o))). Stíny, linky atd. stírejte vždy směrem odshora dolů, přes špičky řas. Nezapomeňte ani řasy otřít ze spodní strany, nejlépe tampónkem přeloženým v polovině, aby se do oka nedostaly žádné chloupky z tampónku. Na závěr ještě namočím do micelární vody vatovou tyčinku a vnitřní stranu horního i dolního víčka otřu tak, aby tyčinka zůstala úplně čistá. Oči pak "vykapu" očním roztokem Ocuflash, což jsou přírodní oční kapky na bázi Světlíku lékařského. Kdo toto nedělá, bude určitě překvapen, kolik zbytků líčidel se ještě z oka vyplaví!!!  Zní to možná překombinovaně, ale téměř veškerá líčidla, která používáme, jsou dříve nebo později bakteriálně kontaminována. Pokud tento "odpad" necháme v oku a děláme to několik let, dříve nebo později se začnou prohlubovat kruhy pod očima a objevuje se chronický zánět spojivek. Přípravek Ocuflash seženete ve většině lékáren a jeho cena je relativně příznivá. Tj. cca 80,- Kč za 1 balení, které obsahuje 2ks kapek. Pozor jen, po otevření se kapky musí za 4 týdny vyhodit, protože neobsahují konzervační látky!

Micelární vodu pak aplikuji vatovým tampónek na celý obličej, krk, uši a dekolt. Poté používám dle ročního období odličovací gel či pěnu, pro pleť normální nebo suchou je dalším krokem ideálně pleťové mléko nebo jak vidíte na obrázku, skvělé hydrofilní odličovací oleje, vyrábí je např. ATOK, Karl Hadek nebo Salus. Posledním krokem je pro mne dočištění exfoliační pleťovou vodou. Nejvíce se mi osvědčila exfoliační voda č.2 od Clinique, kterou používám již mnoho let.

Na pleť suchou je lepší použít hydratační tonikum nebo skvělý a levný přípravek z lékárny "Solutio Jarisch", který používala moje babička. Nejlépe funguje, když ho trošku ohřejete, třeba v mikrovlnce a pak namočenou  vatou  v "Jarischi" obličej opláchnete.... sametová pleť á la broskvička" zaručena :o)). Obličej pak už jen dosušíte papírovým ubrouskem.


SVĚTLÍK LÉKAŘSKÝ, SKVĚLE FUNGUJE JAKO ODVAR NEBO VE FORMĚ KAPEK DO OČÍ

VATOVÉ TAMPÓNY SKLADUJI VE SKLENICÍCH OD SVÍČEK YANKEE CANDLE :)



Ranní čištění je také velmi důležité, obzvláště u smíšené nebo mastné pleti. Použiji gel nebo pěnu, napěním přípravek a pak opláchnu vlažnou vodu, dočistím pleťovou vodou anebo pokud je moje pleť méně mastná, použiji už jen termální vodu ve spreji. Nejraději mám od Avene nebo La Roche Posay, protože mají jemnější rozptyl, než např. Vichy.
Pokud někoho trápí kruhy pod očima, vřele doporučuji 5ti minutový obklad z odvaru Světlíku lékařského. Vyzkoušela jsem už hodně různých "vychytávek", ale Světlík je prostě zázračná bylinka :).

 

3.krok - ošetření pleti na den

Cílem ošetření pleti na den je: hydratace pleti a její ochrana vůči vlivům vnějšího prostředí, včetně slunečních paprsků, které  poškozují kolagenová vlákna pleti. Dále pak, dle typu pleti, u suché pleti je to výživa, u pleti mastné udržení prostředí, ve kterém se nemnoží bakterie způsobující akné a snížení mazotoku. U pleti stárnoucí, tj. od 25-ti nahoru, také "anti-age" podpora, nejprve preventivní a pak cílená, když už se ukáží první vlásky nebo ochabování pleti. O účinných látkách v těchto přípravcích napíšu jindy samostatný článek.
Takže můj postup je: nanesení pleťového séra, momentálně ještě "dojíždím" vánoční dáreček, skvělá séra Prodigy Power Cell od Heleny Rubinstein a z levnější přípravků mohu doporučit také hydratačně-energizující sérum Sephora (vše na obrázku). Po aplikaci séra nanesu denní emulzi (krém) bez oleje (viz foto) a přípravek na sluneční ochranu, krém ISIS Ruboril SPF 50. Farmakosmetika ISIS není tak známá, jako jiné značky, ale zdá se mi, třeba ve srovnání s Vichy, mnohem kvalitnější. Samozřejmě, ráno i večer aplikuji oční krém, na fotu jsou opět seřazeny dle ceny, paradoxně, ty první dva nejlevnější mi vyhovují nejvíce :).




Pokud váháte nad tím, kolik investovat do kosmetiky a za co, určitě bych se přikláněla k investici do dražšího séra a levnějšího krému. To, co jednotlivé krémy odlišuje, jsou účinné látky a ty jsou obsaženy nejvíce v sérech, v nižší koncentraci pak v krémech. Zásadně nepoužívám "celé řady" od jedné značky, protože se mi to prostě neosvědčilo. Každá značka má nějaký "super" výrobek a pak ostatní průměrné, řídím se tím, na co pleť reaguje dobře a toho se držím. Dále se při výběru přípravků doporučuji řídit tzv. expirační dobu, to je počtem měsíců, od prvního otevření výrobku, po jejichž uplynutí výrobce přípravek doporučuje vyhodit. Čím kratší doba, tím kvalitnější přípravek ve smyslu nižšího obsahu konzervačních látek, viz foto, na kterém vidíte, že např. Dermacol je na tom lépe, než Clinique se svými 24 měsíci :)....

 

Oční krémy

Jak jsem psala, cena nerozhoduje, dívejte se na složení, dražší krémy nikdy nekupujte bez vyzkoušení ve vzorku. Osobně se mi osvědčilo oční krémy střídat. Používám skvělý oční krém od Dr. Hauschka a ještě překvapivě Dermacol Botocell, který jsem si koupila v nějaké akci a úplně mne nadchnul, protože pleť v oční okolí skvěle hydratuje a sjednocuje. S vráskami okolo očí zatím naštěstí moc nebojuji, takže nemůžu posoudit účinek. O dost hůře jsem na tom s kruhy pod očima, na kterých bych se mohla občas "houpat" :o))) a tento krém mi pomohl. Ale je to velmi individuální. Přípravek, který jednomu prokáže skvělou službu, může být naprosto nevhodný na pleti někoho jiného... Oční krémy nikdy neaplikujeme na horní víčko, protože v tomto místě je pleť poměrně "propustná" a přípravek by mohl penetrovat až do oka a způsobit podráždění nebo alergickou reakci.
Na spodním víčku krém aplikujeme směrem od vnitřního koutku k vnějšímu, nikdy obráceně!!! Jak jsem to bohužel viděla již v několika tutoriálech. Důvodem je mj. i to, že lymfatické žlázky pod okem mají tendenci se plnit a tím vznikají "váčky" pod očima. Pokud krém nanášíme opačným směrem, nejen, že se kůže nesmyslně vytahuje, ale navíc se lymfa ještě více "ucpává" a jednoznačně to zhoršuje problém kruhů a váčků pod očima.


 

4. krok - noční péče

Cíl noční péče je jasný - hydratace, regenerace, popř. detoxikace pokožky. Přípravky doporučuji opět zvolit dle typu pleti a s ohledem na věk. Jako první nanáším pleťové sérum. V zimě používám Face Cream Plus  Neostrata, s vysokou koncentrací kyseliny glykolové (15%). Mám poměrně hodně citlivou pleť, ale Neostrata mi nevadí. Tyto přípravky mají silný exfoliační účinek, působí jako prevence proti vráskám, akné, zmírňují jizvičky a případné pigmentové skvrny.  Tyto přípravky obecně velmi výrazně zvyšují citlivost pleti vůči slunečního záření, takže následné použití přípravků se SPF 50 je nutností a to i v zimě. V létě používám Neostratu třeba jen 1-2x týdně
a ostatní dny buď Dermacol LIFT&MAT Night cream nebo Clinique Turnaround Overnight Moisture Radiance, event. můj velmi oblíbený Créme Matifiante od Payot.
Noční krém vždy aplikujte i na krk, směrem od dekoltu k bradě,  tedy obráceně, než působí zemská gravitace :o))..


 

 

5. krok - 2x3 týdně peeling a maska

Dle ročního období a v závislosti na tom, zda používám Neostratu, aplikuji 1x2 týdně peeling. V zásadě jsou dva druhy exfoliantů - abrazivní (se zrníčky) a enzymatické (na obrázku Sampar), popř. abrazivní s hydroxi kyselinami, na fotu mám skvělou mikrodermabrazi od Biodrogy, německé luxusní značky, kterou seženete pouze v autorizovaných salónech.
Na svoji mastnější pleť používám čístící masky, a) jílové (The Body Shop, Yves Rocher - jediný přípravek této značky, jinak YR fakt nemusím...), b) slupovací (Ryor - fantastický výrobek za cca 90,- Kč). Dále mám masku hydratační od Sisley (někdy ji používám místo nočního krému) a masku vypínací (La Chevre), je skvělá i na krk a na ruce.
Protože se mi délka článku malinko "vymkla" :o))), na závěr už je přehled mých nejoblíbenějších balzámů na rty, které používám několikrát za den.





Snad se Vám dnešní článek líbil, pokud byste měly jakékoliv otázky, napište je do komentářů, jen se předem omlouvám, pokud neodpovím "ihned"... :)


Aja



PS. Pokud se Vám tento můj systém péče zdá časově náročný, tak je to opravdu jenom zdání. Ranní péče zabere tak 4 minuty a večerní do 10 minut max. :)

48 komentářů:

  1. Krásné ráno přejeme a musím moooc pochválit článek!!! Našla jsem v něm tolik věcí, co nedělám ( a vím, že bych měla :-) - ale stále hřeším na dobrou genetickou výbavu, co se pleti týče ), že mi to nedá a musím naklusat někam do drogérky :-) děkuji za objasnění některých věcí!! Super!!! :-)
    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Leničko :), mám radost, že byl článek pro Vás užitečný :)!

      Vymazat
  2. Anonymní8/5/13

    Boze Andy, abych si diky tobe nafoukla koupelnu :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o))), po vlastní zkušenosti můžu říct, že někdy stačí pořádně přebrat to, co člověk v koupelně má a nechat tam jenom to, co se používá ... :)

      Vymazat
  3. Áji zatím ten nejlepšíííí článek vyzkouším opět nějakou tvoji vychytávku mám poslední dobou problémy s akné nevím čím to je nikdy jsem na to netrpěla a v 30 zi mě to potká myslím si jestli to nemám z dezinfekcí jak se v nemocnici střídají poradíš mi něco??,moc díky pa Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, na akné už má připravený "speciál". Původně jsem ho chtěla vložit do tohoto článku, ale to už by byl nekonečný příběh :o))).
      Z nemocničního prostředí klidně problémy s pletí mít můžeš, už mi to říkala i moje kamarádka lékařka. Ale myslím, že v nemocnici jsi už dlouho. Každopádně, zajdi k dermatologovi... Takhle na dálku Ti můžu poradit jedině, abys vysadila z péče o pleť vše co obsahuje olej a naopak se zaměřila na hydrataci "oil-free" výrobky. Výborná je řada Effaclar od La Roche Posay, ale na předpis můžeš dostat mnohem účinnější preparáty a za méně peněz....

      Vymazat
  4. Krásný článek,
    hlavně našla jsem v něm přípravky které mám sama vyzkoušené a nedám na ně dopustit.
    Tzn. že opravdu fungují!!!!

    BIODERMA micelární voda (tak tu miluji,žádné zarudnutí,štípání,pálení)
    ATOK hydrofilní olej (tip od kosmetičky,krásně vše smaže)
    SISLEY maska express(lepší jsem zatím nenašla,hotový zázrak,ale i ta cena!!)

    můj tip na krém:
    LA ROCHE-POSAY
    HYDRAPHASE INTENSE RICHE používám už přes rok a pleť se výrazně zlepšila,obsahuje kyselinu hyaluronovou
    verze RICHE je pro suchou/normál
    verze LEGERE normál/smíšená

    nemáte někdo zkušenost s ELIZABETH ARDEN Eight Hour Cream ????????????

    oční krém stále hledám vyzkouším Vaše tipy Andrejko.

    Krásný pohodový den.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, vidím, že jste úplný expert, takhle dobře sestavenou péči o pleť má málokdo!! Moc chválím i tu masku, je super:).
      Eight Hour Cream od Elizabeth Arden jsem zkoušela, je to krém už hodně "starý", čímž nechci říct, že není dobrý!! Je určený na suchou pleť. takže mne nevyhovoval. Měla jsem i Eight Hour Hands Cream a ten byl celkem fajn :).

      Z těch očních krémů jsem úplně zapomněla ještě na Lancome Genifique, kterých jsem spotřebovala hodně (několik balení), ale já ty oční krémy hodně střídám. Skvělý a na léto naprosto ideální je i Helena Rubinstein Hydra-Collagenist Anti-age Eye treatment.

      Vymazat
  5. tak tenhle článek se ti moc povedl:) děkuji za typy :)
    http://exceedyourshadow.blogspot.cz/
    K.K.

    OdpovědětVymazat
  6. Krasny svatecni vecer, Andrejko...
    Super clanek, ale nebudu zapirat o nekterych vecickach z tveho inventare slysim poprve :))) Treba balzam na rty s tim konopim, to koukam, jaky ja mam jako mezery jako :)))
    Chtela jsem se zeptat, jestli casem natocis i nejake videjko, kde budes povidat, to by bylo super.
    Jinak tedy si myslim, ze ta hlavni krasa jde hlavne z tebe, od srdicka, jelikoz ty jsi porad takovy smisek a strasne se moc si preju vypadat jako ty v tvem veku. (cervenam se)..
    Doufam, ze jste si uzily krasny svatecni den a tesim se na dalsi clanek.. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, děkuji, konopný balzám je super a stál asi 56,- Kč, je výrazně hojivý. Na video se určitě chystám, až budu mít více času, protože připravit jeden rozsáhlejší post, jako byl třeba tento, je na 4 hodiny a video trvá dvakrát tak dlouho :o))). Pokud ho bude chtít více čtenářů, tak do toho půjdu :).

      Vymazat
    2. Verim, ze to zabere hodne casu, o to vice si vsech clanku vazime :) Jako urcite jsem se tu dozvedela tolik novejch veci. Super. Tak jsem si rikala, jak asi vypada tvoje koupelna :) To musi bejt kosmetickej raj :) Doufam, ze jste se dneska mely skvele, zitra patecek, na ten se tesim ja.. Tak jsem si tu pokecala a jdu do hajan :) papa

      Vymazat
  7. Anonymní8/5/13

    Aji, také moc děkuji za vynikající článek, z těch všech čistidel používám pouze micereální vodu a myslím si, že mi to všechno zachrání :o)) jak dlouho jsem žila v omylu. Také se přimlouvám ze článek na akné. Trpím mastnou pletí, občas akné, taky mám nějaké flíčky , kterých se mi nejde zbavit a akné se přesouvá do dekoltu a na záda :o(( takže se těším na další vychytávky
    hezký večer
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, děkuji moc! Na problematickou, aknózní pleť s micelárkou určitě nevystačíte, ani kdyby byla na takový typ pleti určena. Jestli máte neustále více než 3-4 pupínky, více než několik týdnů, určitě zajděte ke kožnímu lékaři. Obzvlášť, pokud máte výsev lokalizovaný i mimo obličej... držím palce!

      Vymazat
  8. Zdravím Andrejko,předem moc chválím váš blog,je to super počtení a hlavně vyborná inspirace.Už jsem díky vám nějakou tu vaši vychytávku zakoupila;-).A co se týče tohotu článku,ten nemá chybu:-).Pracuji jako kosmetička a se vším s vám stoprocentně souhlasím.Ale z vlastní zkušenosti bohužel vím,že tento základ dělá málo ženských.Zkouší to zachránit"kvalitním a drahým"krémem,ale spát chodí se zbytkem řasenky na očích a oblíčej "vydrhnou ve sprše mýdlem:-))).Přeji vám moc úspěchů a budu se určitě těšit na další články.Jo a taky na vaše fotečky na MMB,Jste kočky s Nikolkou;-).Krásný den.Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlínko, moc děkuji, pochvala od Vás potěší dvojnásob :)! Také nevěřícně zírám, když mi některé známé vyprávějí, jak se "odličují" mýdlem ve sprše anebo radějí spí namalované, aby je náhodou jejich "drahý" ráno neviděl bez make-upu :o)). On ten rozdíl není vidět za týden, ale když někdo dělá něco 10 let správně anebo 10 let blbě, tak pak je to rozdíl obrovský a bohužel, už se s tím pak nic moc nenadělá...

      Vymazat
    2. Ja se dobrovolne priznam, ze driv jsem taky tak trochu spavala namalovana, aby rano nedoslo jaksi k ujme druhe polovicky. Ale to mi bylo nejakych nact, nevim, cim jsem tenkrat premyslela, hahaha :) Dneska je to naopak, neusnula bych tak ani za mak, bych ty oci nerozlepila :)

      Vymazat
    3. :o))), tak to jste mne pobavila, já byla zase v - nácti tak přírodní, že to teď musím dohánět :D, aspoň mám o čem psát :D

      Vymazat
  9. Zdravím Andrejko,předem moc chválím váš blog,je to super počtení a hlavně vyborná inspirace.Už jsem díky vám nějakou tu vaši vychytávku zakoupila;-).A co se týče tohotu článku,ten nemá chybu:-).Pracuji jako kosmetička a se vším s vám stoprocentně souhlasím.Ale z vlastní zkušenosti bohužel vím,že tento základ dělá málo ženských.Zkouší to zachránit"kvalitním a drahým"krémem,ale spát chodí se zbytkem řasenky na očích a oblíčej "vydrhnou ve sprše mýdlem:-))).Přeji vám moc úspěchů a budu se určitě těšit na další články.Jo a taky na vaše fotečky na MMB,Jste kočky s Nikolkou;-).Krásný den.Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlínko, tak mám pocit, že už jsem Vám na toto odpovídala nebo mi už hrabe :o))))).
      Máte velkou pravdu, "drahé krémy" nezachrání nic. Nejde ani tak o to, kolik kosmetika stojí, ale aby se používala pravidelně a pravidelné čištění je absolutní základ! :)

      Děkuji moc! :)

      Vymazat
  10. Andrej,tak mám další věcičky:-). Bohužel akce na Dermacol již není, tak jsem zatím koupila jen ten denní krém - noční až tak nutně nepotřebuji. Také mám ty kapičky do očí a fixu:-).Micerální vodu od Biodermy neměli, ale doporučili mi od La Roche, tak snad mi ji nezkritizuješ:-)))).
    Prosím Tě, potřebuji koupit nějaké pleťové sérum - teď jsem měla Skin Vivo a to mi vyhovovalo, ale mám možnost za super cenu pořídit od Lancomu. Co ty na to???Bude to dobrá volba??? Klidně bych vyzkoušela i to od Sephory - jak vychází cenově?
    Už jsi vyzkoušela tu novou Rexonu? Chystám se do ní jít, tak aby stála za to!!!
    Jinak bezva článek:-)))). Chválím -jsi šikulka!!!!
    Na ty po většinu anonymní paka se můžeme ......no nechci být sprostá. Na druhou stranu kdyby jich nebylo - co by jsme na sobě vylepšovali, že????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, Ty jsi drak :D!! (teď to myslím dobře, samozřejmě!! :o))). Micelárka od La Roche je také super, trošku hůře rozpouští řasenku, ale je lepší, než Vichy například. Od Lancome jsem používala více než rok sérum Genifique a Visionnaire a byla jsem permanentně osypaná :(. Ale Ty máš pleť sušší, než já, třeba by Ti to vyhovovalo, zkus se ještě zeptat Gabči, ta chválila sérum od Diora, jen nevím které konkrétně, mají mnoho druhů. Já osobně nedám dopustit na Helenu Rubinstein a ta Sephora je také super, pokud potřebuješ hydrataci.
      Rexonu jsem zkusila samozřejmě ihned a opravdu to funguje! :)
      Add anonymy - dle IP vidím, že nejsou až tak anonymní, jak by si přáli být, no co dodat.... vrchol trapismu no ...

      Vymazat
    2. Andrejko, díky za další skvělé čtení. Ráda bych se zeptala, jak je to s péčí o pleť u dětí? Mám doma předškolačku s výhledem na problematickou pleť díky dědičným dispozicím. Je mi jasné, že hormony časem udělají své, ale je možné (a hlavně vhodné) nějakou péčí výraznějším problémům předejít? Sem tam se jí totiž už teď udělá pupínek na tvářičce nebo na bradě a i k rozšířeným pórům bude mít sklon.
      Možná vypadám jako bláznivá matka, ale dobře vím, jak sebemenší problém dokáže "puboše" trápit.

      Vymazat
    3. Děkuji Vám moc za pochvalu a milá slova :)! Jukněte prosím o jeden komentář níže, tam jsem právě paní napsala odpověď na stejnou otázku.

      Určitě je dobře, že to hlídáte, kéž by toto dělala každá maminka!!! Základ je pleť pravidelně čistit a místa, kde jsou póry, nemazat ničím mastným. Pokud by se zanícené pupínky rozšiřovaly, určitě zajděte na kožní. Je zbytečné nechat akné rozlézt všude a Vaše dcerka by pak zbytečně mohla mít jizvičky. Bohužel hodně rodičů na toto kašle a děti pak mají v pubertě zbytečně mindráky. Dnes už na toto jsou skvělé přípravky, takže se vůbec nebojte :)!

      Vymazat
  11. Anonymní10/5/13

    Dobrý den, Andrejko problém s dětskou pletí by mě zajímal taky, malá má devět a obávám se, že náběh tam bude taky. A prosím na kolik vychází sérum sephora, nemůžu ho nikde najít...Díky moc za odpověď a skvělý blog...Mějte se krásně Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, sérum seženete pouze v Sephoře, myslím, že jinde se koupit nedá. Stojí do 500,- Kč, možná ani to ne.
      U dětské pleti je klasická kosmetika nevhodná, v před-pubertálním věku.
      Ale nebála bych se vůbec doporučit k používání 100% přírodní kosmetiku ATOK nebo Karl Hadek, seženete obojí na internetu, Mimibazaru, Mimishopu nebo v salonech.
      Já mám nejlepší zkušenost s kosmetikou ATOK, mají přípravky i pro miminka. Pokud u holčičky pozorujete rozšířené póry, rozhodně tato místa nemažte ničím mastným, jako je třeba Nivea a pořiďte si třeba mateřídouškový nebo Tea tree krém na mastnou pleť od ATOK a k tomu hlavně čistící tonikum, v tomto věku raději bez alkoholu. Na mastnější pleť je tam velký výběr, tonikum s Tea tree, hřebíčkové a spousta dalších.
      Jo a málem bych zapomněla na další skvělou českou přírodní kosmetiku Saloos, ta se dá sehnat i v některých drogériích a je cenově dostupná. Snad jsem Vám trošku poradila :)

      Vymazat
  12. Anonymní10/5/13

    ...ach ta hlava děravá...ještě jedna otázka, sem sice asi nepatří ale přesto. Když jsme u těch dětí - je vhodné konkrétně tedy u těch devítiletých používat šampony a kondicionéry pro dospělé? Kadeřnice tvrdí že je to jedno, ale mě se pořád nechce věřit, že na dětské vlásky a určitě jemnější kůži by měly přijít stejné přípravky...Díky za info...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v před-pubertální věku bych určitě klasickou kosmetiku nedoporučovala, je to zbytečně chemické a připadá mi to jako nesmysl. Dětské šampony jsou v tomto věku nejlepší :), tedy pokud se slečna "nebarví" :o))), což předpokládám, že asi ještě ne :D

      Vymazat
  13. Anonymní11/5/13

    Dobrý den, Andrejko

    nesouvisí to teď s tématem, ale: jakou máte na fotce rtěnku (odstín)? Je nádherná a naprosto přirozená. A to, že Vám sluší, nemusím psát, to každý vidí. :-)) Díky. Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji, už letím prohrábnout zásoby :D
      Je to L´Oreal Glam Shine Fresh 6h, odstín 507 Fresh Grenadine :)

      Vymazat
  14. Andrejko kolik tak asi stojí to sérum ze sephory??? to růžové díky Ala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, nevzpomínám si úplně přesně, myslím, že to bylo do 500,- Kč :)

      Vymazat
  15. Anonymní13/5/13

    Andrejko, tak po přečtení jsem taky běžela pro světlík, protože moje "boxovací pytle" pod očima zoufale volaly po změně. Přibrala jsem k nim i ty kapky - jsou super! Taky na mě zůstalo v DM poslední balení 1+1 grátis denního a nočního krému od Dermacolu. A taky velice chválím! Ještě chci zkusit ten oční krém Dermacol a na micerální vodu se chystám taky :-). Skříňka v koupelně se mi trošku více naplnila, ale přeberu, cp není potřeba a bude místo na nové a další B-). Moc děkuji za super článek a těším se na další! mějte se krásně! Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, moc děkuji, potěšila jste mne! Písněte pak, zda se Vám váčky pod očima zlepšily, je to běh na dlouhou trať a hlavně to chce hodně spát a chodit i pravidelně na masáže, hodně pít a tak dále :D :)))

      Vymazat
    2. Anonymní16/5/13

      Andrejko, určitě Vám dám vědět. No, u mě není problém v nedostatku spánku nebo pití - oboje dodržuji řádně :O), ale je to u nás dědičný, bohužel... A trápím se s nimi už dlouho.

      Vymazat
  16. Anonymní16/5/13

    Dobrý večer,
    Moc krásný web,krásný článek...od krásné ženy.
    Chtěla jsem Vám poděkovat za radu na kruhy pod očima,hned jsem letěla do lékarny a objednala si světlík lékařský...doufám,že zabere,občas mám taky pocit,že mám pod očima dvě švihadla:-))).Taky mě překvapilo,dočištění kapiček(ocuflash)kolik zůstalo "bordelu v oku"
    Potěšilo mě také,že požívám některé produkty jako Vy...Bioderma,Clinique..
    Chtěla bych se zeptat od kolika je vhodné používat séra...

    Mějte se a přeji hezký večer
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Péťo, moc děkuji za milá slova! :)
      Zdravím Vás přímo "obložená" světlíkem, protože jsem dnes spala asi tak 4,5 h, takže je to přímo nutnost! :o)))) Jen je potřeba opravdu ho vložit do studené vody, přivést k varu a 5 minut povařit, aby se z byliny uvolnily účinné látky.

      Co se týká sér, otázkou není "od kdy", ale spíše "jaké složení, v jakém věku". Už od cca 20ti i dříve klidně můžete používat hydratační sérum, protože vody není nikdy dost! Hydratační sérum je velká pomoc pro pleť v jakémkoliv věku!
      Dle typu pleti se dají používat i séra na problematickou pleť, na suchou pleť, unavenou atd.
      Séra na prevenci proti stárnutí (např. Lancome Genifique) klidně od 25ti. Cca od 30ti dále jsou vhodná séra více cílená na počínající vrásečky, většinou obsahují kyselinu hyaluronovou, glykolovou, retinol, antioxidanty atd.
      Liftingová séra nasadit v okamžiku, kdy máte pocit, že pleť ztrácí tonus, jakoby "jede dolů", což může být už třeba okolo 35 ti i dříve,když je pleť suchá a zanedbaná anebo po nějaké větší zátěži, já si ho nasadila například, když jsem byla asi 3 měsíce nemocná, jako nárazovou kůru na dva měsíce.

      Nejsilnější séra jsou určena pro pleť v období před-po menopauze, obsahují látky, které suplují účinky některých hormonů, které v tomto životním období už organismus "nevytváří".

      Dále jsou i speciální séra na noc, která akcelerují noční regeneraci, jako mám třeba já, od Heleny Rubinstein, Prodigy Power Cell. Obdobná séra na noc mají i jiné značky. Snad jsem Vám trošku poradila, jak se v sérech orientovat :)

      Vymazat
  17. Anonymní30/5/13

    Nejprve jsem chtěla poděkovat za úžasný návod jak pečovat o pleť, nerada něco testuji a nemám moc času zjišťovat jak co funguje... Naštěstí mám asi podobný typ pleti jako Vy a tak mi Vaše rady sedí... po tom co jsem nakoupila a začala používat to co doporučujete na čištění pleti, vidím evidentní zlepšení... začala jsem si hlídat i pitný režim a zařadila čaj Nimba... Takže za mě tisíceré díky... Ester

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Esterko, děkuji, to mne moc těší, že Vám mé rady pomohly a vidíte na pleti zlepšení! :) Tak hlavně nepřestávejte, protože pravidelnost se vyplácí a u mastnější pleti to platí dvojnásob :))

      Vymazat
  18. Anonymní30/5/13

    Ještě mám dotaz... k nákupu v Sephoře jsem dostala na vyzkoušení vzorek séra MULTI-PERFECTING PORE CORRECTOR CONCENTRATE od firmy Algenist... má to být na rošířené póry... nemáte zkušenost jestli to opravdu funguje... a případně jak aplikovat, píšou 2x denně na vyčištěnou pleť, je to tudíž náhrada za pleťové sérum, které se nanáší před aplikací krému nebo se dává oboje... omlouvám se možná jsou to divné dotazy, ale do těchto tajů teprve postupně pronikám :-)
    Moc děkuji za odpovědi a hezký den Ester

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kosmetika Algenist je velmi kvalitní. Ale bohužel s tímto konkrétním přípravkem nemám vůbec žádné zkušenosti a neznám ani složení, resp. účinné látky.
      Obecně platí, že séra můžete kombinovat, ale v tomto případě fakt nevím, musela bych vidět složení. Dle názvu bych to určitě dávala pod krém nebo emulzi, kterou nanášíte na denní ošetření pleti. Na internetu určitě najdete instrukce a pravděpodobně i recenze :)

      Vymazat
  19. Anonymní13/6/13

    Ahoj Ájo, moooc děkuji za super článek už mám koupené oční kapky Ocuflash a hydratační vodu "Solutio Jarisch".... :-))))) Je super že pomáháš aby jsme byli krásnější!!! :-)
    Já používám Biodermu komplet řadu Hydrabio, která mi pleť opravdu vylepšila. Ale je mi 28let a začínají se mi dělat první vrásky okolo očí a tak celkově... :-( myslíš že bych mohla také začít používat Neostrata Face cream plus???Děkuji za radu a měj se fajn, a už se těším na tvé další rady a tipy!!!! :-)

    Eva H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evičko, děkuji moc za milý komentář :)! Nevím, zda-li jsem to v článku psala nebo ne, Jarish funguje úplně nejlépe, když si ho naliješ trošku do mističky a ohřeješ třeba v mikrovlnce na teplotu těla. Tím se aktivují účinné látky. Pak se namočí do Jarische vata a obličej se jemným pohyby umyje stejně, jako když se oplachuješ vodou, akorát, že klasickou vodu vynecháš a použiješ Jarish. Už po pár dnech bys měla vidět velký rozdíl. Hydrabio je super, to je určitě dobrá volba.

      Zaměřila bych se hlavně na prevenci, to je používat krém se SPF a krémy s obsahem antioxidantů. Neostrata Face Cream Plus je nejsilnějí produkt od Neostraty na domácí použití a nesmí se v žádném případě používat v létě!!! Udělala by sis pigmentové skvrny. Těžko říct, zda tento konkrétní produkt by byl pro Tebe ideální, to bych pleť musela vidět. Pokud zatím nepoužíváš oční krém, tak s tím bych stoprocentně začala, pleť v očním okolí stárne nejrychleji. Asi bych k té Biodermě ještě přidala nějaké sérum, jako prevenci proti vráskám. (ideálně hydratační s antioxidanty a kyselinou hyaluronovou, ta je na prevenci prvních vráseček výborná, váže na sebe vodu...
      Tak snad jsem Ti trošku poradila :) Krásný večer!

      Vymazat
    2. Anonymní14/6/13

      Děkuji moc za odpověď :-) na oči jsem začala asi tak před půl rokem používat Bioderma Sensibio oční gel ale efekt v ústupu očních vrásek jsem opravdu nezaznamenala....:-( tak nevím, každopádně jsem hledala na internetu hydratační krém s antioxidanty a kyselinou hyaluronovou a našla jsem ten "tvůj" hydratačně-energizující sérum Sephora, tak že v sobotu beru Sephoru útokem...:-) Děkuji a užij si sluníčkový víkend :-)))

      Eva H. :-)

      Vymazat
  20. Anonymní3/2/14

    Milá Andrejko, Váš blog je pro mne velmi přínosný, velké díky za Vaše rady! :-) Tento článek bych ohodnotila jako článek roku! Je mi 27 let a mám pleť spíše suchou. Poradila byste mi krém a masku a mohla byste se prosím podívat, co mi v mé sestavené péči chybí a zda-li mám jednotlivé kroky dobře seřazené? Chtěla bych aspoň ujištění, že jsem si péči nesestavila uplně blbě :-)

    Byla bych Vám moc vděčná. Možná je SUCHÁ pleť námět na video? :-)

    Péče večer:
    1. Bioderma Sensibio červená micelární voda
    2. Ocuflash kapky
    3. Solutio Jarisch
    4. Bioderma Sensibio oční gel
    5. Bioderma Matriciane Multi-Défense (cítím po něm pnutí, dopotřebuji, ale už nepořídím)
    6. Dermacol Natural výživný mandlový noční krém

    1x týdně:
    - Alcina Enzymatický peeling v pudru
    - masku nemám

    Péče ráno
    1. Červená Micelární voda Bioderma Sensibio
    2. Dermacol Satin Make-up Base
    3. Dermacol Eye Shadow Base
    4. Maybelline Affinitone Make-up

    Děkuji tisíckrát. Terka

    OdpovědětVymazat
  21. Hezky jsem si početla.. Mám stejný typ pleti, takže přesně pro mě. Poslední rok jsem se dala na zdravý životní styl, ale s pitným režimem pořád bojuju.. Piju čistou vodu, ale nedokážu toho vypít dost..

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi velkou radost ! :)


 photo copyright.jpg
envye template.