Pages

23. 2. 2014

ORCHIDS EXPO

VÝSTAVA ORCHIDEJÍ - ZAHRADNICTVÍ CHLÁDEK



Krásný nedělní večer :-),

asi jste si všimli, že jsem relativně často v Zahradnictví Chládek :-). Každý rok zde probíhá výstava orchidejí, a to opravdu ve velkém stylu. Dokud jsem výstavu nenavštívila, v životě mne nenapadlo, že existuje tolik druhů těchto krásných květin. 

Letos se mi poštěstilo být na místě již večer před zahájením výstavy, takže jsem měla klid na prohlížení, kochání se a focení. Za kvalitu fotek se ale omlouvám, nechtělo se mi tahat velký foťák, takže jsem fotila na S4 Galaxy. Ale i tak myslím, že pro ilustraci to snad bude stačit :-). 

Na konci postu je i kraťounké video úžasné zen-fontánky, u té jsem se zasekla na docela dlouho :-D. Z výstavy jsem si nic neodnesla, protože doma mám orchidejí hodně. Samozřejmě, některé odrůdy se mi strašně moc líbily, ale to byly kousky za více, než 1000,- Kč a mám trošku obavu, že by tyto extraspeciální druhy u nás doma neměly dlouhý život :D. 



















Máte rádi orchideje?? Pokud by byly zadarmo, kterou byste chtěli? :-)

17 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Já taky :-D a ještě zahradníka k tomu, aby chvíli vydržely .o)))

      Vymazat
  2. Aji, jsou nádherné .... mě se moc pěstovat nedaří .... ale to nic nemění na tom, že se mi moc líbí .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, moc děkuji! Dříve jsem také měla problém po odkvetení znovu orchidej "rozchodit", ale jedna starší paní květinářka mi dala skvělou radu a od té doby mi opravdu kvetou pravidelně a vydatně :-).
      Třeba to znáš, nicméně, pokud ne, tak orchideje nezalévat klasicky, pouze je jednou týdně ponořit až po konec květináče na půl hodiny do kbelíku, naplněného odstátou vodou s hnojivem. Pak je potřeba nechat důkladně okapat, aby kořínky nezahnívaly a to je celé. Jo a taky chtějí stanoviště ve stínu, já je mám na sever a tváří se spokojeně :-). Když jsem je dala na jih, byl s nimi vždy konec ..

      PS. také je přesazuji do větších květináčů, tak jednou za rok :-), ale i přesto si na nějaké vzácné druhy netroufám :-)

      Vymazat
  3. taky jsme výstavu navštívili, doma je pěstuju, naštěstí i docela úspěšně :) koupila jsem si jednoho klasického můrovce, jednoho pro kamarádku a jedno Dendrobium. líbily se mi ty Miltonie, ale nevím, jak by se jim u mě líbilo...a taky jsme koupili nějaké jarní kytičky a jednu tujku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No panečku, ty jsi drak! :-) Doufám, že ukážeš fotečky úlovků, jsem zvědavá!!

      Vymazat
  4. ajo vypadají skvostně ale já bych musela mít leda umělou aby byla stále tak krásná mě co odkvete vícekrát nejde má sousewdka má na jedné dokonce 130 květů a to je monstrum asi ji ty mé dám na léčení:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, jukni na fígl, který mi poradila jedna paní květinářka. Je to zde u 2. komentáře pro Marki :-)

      Vymazat
  5. Wow, páni. Vypadá to opravdu moc krásně. Hlavně ty úplně první! Já jsem ten typ, co nechá uschnout i kaktus (bohužel) nicméně tohle je vážně nádhera o kterou bych se starala i já!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :))) to mne pobavilo, ten kaktus :D. No já bych se také starala, ale jak psala slečna nebo paní níže, ty největší krásky prý kvetou jednou za uherský rok.... :-)

      Vymazat
  6. Ty phalenopsis tak dlouze kvetou, to je výhoda, u spousty vzácnějších orchidejí si květu moc neužijeme, některé kvetou jen jednou za rok. Jinak taky jsem se tam chtěla zajít podívat, ale nestihla jsem. Jinak já zalévám orchideje většinou jednou týdně klasicky shora a mám je na jihovýchod a kvetou jak divé :)
    Ale v létě zatahuju žaluzie, aby na ně nepražilo přes den...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upřesnění, jsem ráda, že jsem odolala nákupu, mně byly právě ty krásky podezřelé, že asi s kvetením budou dělat trošku drahoty :-).... Na zalévání je určitě více metod, to je jisté, já jsem jenom přilnula k radě sympatické starší paní květinářky a je fakt, že mi kvetly poté i 4 měsíce v kuse... což mi připomíná, že bych je měla ty chudinky asi přesadit.... :-)

      Vymazat
  7. Anonymní24/2/14

    úúúžasné...co dodat...díky :-) úplně jsi mě naladila na jaro, ke kterému květy neodmyslitelně patří...
    Hezký zbytek února,
    Petra

    OdpovědětVymazat
  8. nádhera... taky bych je brala všechny :) ,... jen zvládám pěstovat jen ty Phalaenopsis :)... už jsem vychytala vhodné okenní parapety na východní straně :) a z mé 14 kusové sbírky nyní 9ks kvete...., zkoušela jsem i jeden tropickej kousek :) .., ale je to marný...podruhé nevykvetla.. :(...
    ať se daří Andrejko... krásné předjaří....

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní25/2/14

    Dobrý večer Andrejko, jedním slovem nádhera, brala bych je všechny. Mějte se krásně Milena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi velkou radost ! :)


 photo copyright.jpg
envye template.