Pages

22. 4. 2014

EASTER IN PICTURES


VESELÉ VELIKONOCE 



V minulém postu jsem se ptala, jak slavíte Velikonoce. Odpovědělo mi hodně z vás a to poměrně detailně, což mne vážně moc potěšilo, děkuji! :-) Protože asi nestihnu odpovědět každému jednotlivě, připravila jsem si pro vás krátký post o tom, jak se slaví Velikonoce v naší rodině.

Vánoce mám moc ráda, samozřejmě :-), ale když skončí, většinou nastane poněkud depresivní období, trvající cca 3 měsíce, kdy se žádné velké slavnosti nekonají, pominu-li svátek Valentýna. Na rozdíl od Vánoc, Velikonoce jsou takovou optimistickou oslavou příslibu lepších zítřků, alespoň co se počasí týká :-). Většinou to tak je, velmi záhy nastává nejkrásnější období v roce, tedy jak to vnímám já, které trvá od května cca do října.

V naší rodině slavíme Velikonoce velmi tradičně, jezdíme za mou rodinou na Křivoklátsko, kde jsem v dětství trávila hrozně moc času, a to konkrétně ve vesničce, ve které se tak trochu zastavil čas. Je to místo, o němž psal Ota Pavel..... a teď..... "já" :)))), nespojuje nás pravda vybroušený literární styl :D, ale láska ke tomuto kraji stoprocentně!

K našim každoročním velikonočním tradicím patří pečení beránka, mazanců, barvení vajec a v neposlední řadě tradiční pondělní koleda. Od malička jsme s partičkou kamarádů chodili koledovat a teď chodíme koledovat také, jen se svými dětmi :-). Připadá mi to jako fajn způsob předávání tradic a rituálů které, myslím si, v dnešní docela nejisté době dávají životu jakési konstantní opěrné body :-).

Na druhou stranu chápu, že bez dětí asi tradiční oslavy nejsou úplně takový hit :-). Takže dosti bylo slov, náš den "D", respektive "V", jsme si užili maximálně. Ráno jsme si museli hodně přivstat, ale paradoxně i na to jsme se těšili :-), zato vstání další den..., nic moc :D.

Ve vesničce, kam jezdíme, je tradicí že každý přestupný rok chodí s pomlázkou holky a "vyplácí" kluky, což mi přijde hrozně super :-))) Letos přestupný rok není, tudíž jsme se s musely několikrát schovávat před partou bujarých koledníků, dospěláků :-).

Na rozdíl od loňského roku, kdy jsme běhali na Velikonoce po sněhu, letos vyšlo počasí opravdu nádherné, bylo sice pod mrakem, ale nepršelo a vše nádherně kvetlo.

PŘENÁDHERNÝ VÝHLED Z CHALOUPKY NAŠICH

BOJOVÁ PORADA NA NÁMĚSTÍ



TATO JEDNODUCHÁ VÝZDOBA SE MI LÍBILA HROZNĚ MOC

ŠTĚDROST MÍSTNÍCH OBYVATEL JE NEVÍDANÁ :-)

NORMÁLNĚ SICE SKORO NIKDY NEPIJU, ALE VAJEČŇÁK PO RÁNU A JEŠTĚ SE SÉGRAMI BYL VÁŽNĚ UNIKÁTNÍ :D

OBĚHNOUT PŮLKU VESNICE JE "PRÁCE" TAK NA HODINKU
NEMOHLA JSEM SE NABAŽIT VŠEHO, CO KVETE :-)
IMPOZANTNÍ ŘEDKVIČKY OD MÉHO TAŤKY :-)


Na závěr dne se mne Nikča zeptala: "mami, kolik dobrodružství se vejde do jednoho dne"??, čímž mi vzala docela vítr z plachet. Ta otázka zní jako vystřižená z knížky Alenka v říši divů a musím přiznat, že mne donutila k zamyšlení :-D. Žádná sofistikovaná odpověď mne nenapadla a malá si musela vystačit s trapnou odpovědí "hodně"....  Pokud by někdo z vás měl lepší odpověď, určitě mi poraďte v komentářích :-)!! Moje nevýtěžná odpověď je důvodem, proč tuto otázku momentálně slyším asi tak 50x za den :-D.



P.S. zásadně ctíme heslo mojí babičky, která mi úplně pokaždé na Velikonoce koupila něco nového, krásného, se slovy "to tak musí být, aby tě beránek nepokakal".... 
P.P.S. Velikonoce neměly chybu, chyba nastala jenom v mojí hlavě a posléze i na hlavě, když jsem nechala o něco déle působit "silver" přeliv, abych stáhla žlutou, kterou mi vyrobilo sluníčko na dovolené. Ale nevadí, to se vymyje.... snad :-).
P.P.P.S. Jak jste na tom s tradicemi a rituály vy, osobně? Nemyslím teď konkrétně velikonoční, ale obecně. Potřebujete je k životu? Určitě mi napište, jak to vnímáte :-),

Přeji vám nádherné jarní dny!
A.

17 komentářů:

  1. Krásný příspěvek :) my slavíme Velikonoce na chatě podobně, babička vždy připraví pytlíčky s čokoládovými zajíčky a vajíčka a postupně od 7:30 - 11:30 k nám přijde okolo dvaceti koledníků, tuto tradici mám taky moc ráda hlavně když vyjde pěkné počasí. Tradičně máme k večeři vajíčkovou pomazánku, ze zbylých vajec :))) Andrejko můžu se zeptat copak to je za přeliv, taky bych potřebovala stahnout žlutou.
    Děkuji a hezký den K :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, to mne těší, že se tradiční oslavy udržují i jinde :-). Na vlasech mám Garnier super-zesvělující, bohužel už přesně nevím číslo, krabičku jsem totiž vyhodila, ale myslím, že je to 111 - ultra stříbrná blond a pak ještě přeliv ze Silver šamponu Schauma, ale pozor, já jsem to nechala působit moc dlouho a jsem teď jako šedivá myš :o))), což mi přijde ještě horší, než ta žlutá, chce to hlídat čas :D

      Vymazat
  2. To jekrásné :). Vypadá to na pohodové Velikonoce. Moc vám to s dcerkou sluší, úplně jako reklama na šťastnou rodinu, ale ne tak přehnaně, jako to bývá v televizních reklamách, ale opravdu je z vás vidět, jak je vám fajn :). My když jsme v Praze, tak neslavíme vůbec, žádná výzdoba, pečení ani pomlázka, ale když jedeme k prarodičům na Moravu, tak babička napeče a navaří, a samozřejmě v pondělí přijdu koledníci - u nás se navíc ještě holky polévají vodou a kolínskou, a až pak se "vyšupou", často také jalovcem, což pěkně píchá :D. Mrzí mě, že u nás doma tolik tradic není, protože já mám ráda všelijaké tradice, rituály, oslavy...klidně bych v Praze slavila i takové ty vesnické svátky jako dožínky, masopust...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mne potěšilo :-)! Taky bych byla pro širší udržování tradic, ale chápu na druhou stranu, že to třeba někoho nebaví.... O polévání vodou už jsem slyšela různé historky a moc si to neumím představit, hlavně v horším počasí, které bylo třeba vloni - nic moc :D Kolínská je o něco lepší varianta, záleží na tom, jaká :o))))

      Vymazat
  3. Milá Andrejko, no to je nádhera! Úplně jsem se u Tvých fotek zasnila :-)
    Jinak zvyk, že se musí koupit něco nového ,aby beránek nepokakal, mi od dětství vštěpovala maminka, tak i já ho stále velmi ráda dodržuji :-) Já mám rituály určitě moc ráda, dodávají mi pocit jistoty. To, že pokaždé několikrát kontroluji jestli jsem zamkla a zavřela okna a lednici asi mezi rituály nepatří, spíš mezi úchylky :-D Bude to znít možná jako klišé,ale teď je jeden z mých každodenních rituálů, si večer zapálit YC, uvařit čaj a pokud hned neusnu, tak si aspoň chvíli číst.
    Jako nejkrásnější tradice mi snad u všech svátků přijde to, že se sejde celá rodina bez ohledu na časovou vytíženost :-)
    Přeji krásný den a měj se moc hezky :-) Sabina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabinko, děkuji, to jsi mne moc potěšila :-). Večerní rituály máme koukám podobné - čaj, YC, knížka :-) S tou rodinou máš velkou pravdu, bohužel, v dnešní době "nikdo nemá čas" :/, ještě že máme svátky :-)!

      Vymazat
  4. Krááááááásné fotky! To je dobře, že jste si užily krásný den holky!:)
    Krásná vesnice..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji hrozně moc, jj, bylo to parádní, ale o to horší byl pak úterní "nástup na značky" :D....

      Vymazat
  5. Krásné jste já moc velikonoce nemusím a u nás na malé vísce docela upadají v zapomnění tradice se moc nekonají proto už několik let jezdime cela rodinka někam na pěkný výlet, moc vas holky OBE zdravime pa Andrejko.Alca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, to jsem překvapená, myslela jsem, že na vesnicích se tradice ještě drží skoro všude. Ale hlavně, že jste si to užili hezky a společně :-). Děkuji! :-)

      Vymazat
  6. Anonymní23/4/14

    Moc se mi libi Tvuj a dcerky velikonocni outfit! Mame chalupu na vetsi vesnici a tam byste zpusobily poprask. Jste fakt jak z reklamy. Otazka je super! :-D Taky bych nevedela, jak odpovedet!
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkujeme hrozně moc! Oblékání na Velikonoce je takový můj osobní rituál na počest mojí babičky, která byla naprosto úžasná. JJ otázka je vážně bezva, na odpověď jsem zatím ještě nepřišla :-D

      Vymazat
  7. když jsem byla malá, jezdila jsem na Velikonoce k babičce na takovou maličkou vesničku, kde chodily koledovat i holky, a bylo to super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím :-). Doufám, že se tyto tradice úplně neztratí ..... :-)

      Vymazat
  8. Já když byla malá,tak jsem utíkala před klukama,dnes je to uplně o něčem jiným a holky nahání kluky :D Aji máte nadherný outfity,krásná kabelka a malá stylově,velmi slušivé a krásné,jarní,svěží ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, moc děkujeme :-)! JJ, doba se "trošku" změnila, to je fakt :-D

      Vymazat
  9. jéééj tak preto dievčatká idu s korbáčmi :) takto to máte zariadene, aby si aj oni niečo vyšibali :) Pekne fotečky a páči sa mi vaše oslavovanie velkej noci. My s mužom, ale tieto zvyky velmi nemusime.
    A náhodou sa mi farba tvojich vláskov velmi páči a posledna fotka je perfektna :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi velkou radost ! :)


 photo copyright.jpg
envye template.