Pages

24. 10. 2016

PROČ POZITIVNÍ MYŠLENÍ NEFUNGUJE??



Je mi jasné, co vás při čtení nadpisu napadá :o))). Co ta Ája blbne, vždyť tak často mluví ve videích o knihách na téma seberozvoj a pozitivní myšlení! Už dlouho cítím, že bych svůj blog chtěla posunout i trošku jiným směrem a malinko se povznést nad hranice kategorie zvané „beauty“, protože nejen kosmetikou živ je člověk, že? :-D #joke
Fota v článku jsou mé vlastní.

Letošní rok, je dle většiny lidí, se kterými rozmlouvám, rokem relativně náročným. Náročným na změny, vytrvalost a víru v lepší zítřky. Vibrace čísla 9 (které vzniká součtem 2+0+1+6) přináší dokončení cyklu (anebo karmy, ale já už začínám být na tohle slovo alergická). 

Září nám přineslo další číslo 9, což je #doubletrouble. Alespoň tak to na mne působí z toho, co mi píše i hodně z vás v emailech. Chci vám touto cestou poděkovat za důvěru, kterou ke mne máte, opravdu to pro mne moc znamená, i když ne vždy můžu hned odepsat a dost často odpovídám se zpožděním, které vůbec není vtipné....

 
Pozoruji obzvláštní fenomén... Zatímco “negativní myšlení” funguje stoprocentně :o))), to pozitivní jakoby se občas zaseklo, nezdá se vám? Některé kamarádky mi říkaly, že viděly film Tajemství třeba pětkrát a stejně se jim nedaří některé věci “zhmotňovat”. Další kamarádka mi zase celá zdrcená vyprávěla o dost vážných problémech, s dodatkem, že je jí to trapné, protože nechce být “negativní” a ještě ke všemu byla dost smutná, protože “je přeci spirituální bytost a uvažuje pozitivně, tudíž nechápe, proč se na ni lepí blbé situace."


Z mého pohledu je pes zakopaný právě v tom, že někdy se tak zuřivě snažíme být pozitivní, až často zapomínáme na to, KDO vlastně jsme a CO je pro nás dobré. Tento úkaz je současně odpovědí na občas nefungující “pozitivní myšlení”.

Zatímco od narození máme JEDINÝ úkol,  a to být sami sebou a maximálně využít svůj potenciál pro sebe a ostatní, rodina se nám snaží vnutit, co MÁME CHTÍT a KÝM se stát. Když to nejde po dobrém, jde to po zlém. “Ty jsi hodná holčička (chlapeček), TAKHLE tě máme rádi”. Nebo těžší kalibr (citové vydírání a manipulace) “jestli se budeš chovat tak a tak, budu moc smutná(ý). Upřímně, abych nezapomněla na sebe :o))), nedávno jsem se přistihla, jak říkám malé “CHOVEJ SE NORMÁLNĚ”! Jenomže pro Boha, co to je “NORMÁLNÍ” a kdo určuje parametry “normálnosti”?! 



Proč vám tohle celé píšu a jak to vidím já, v této fázi své cesty :-). Před nějakou dobou nastal v mém životě dost zásadní obrat k lepšímu. Ne, nevyhrála jsem ve sportce ani jsem se neprovdala za miliardáře :o))). Jen mi došlo, že absolutní součástí života je ZMĚNA

V přírodě se také na podzim zabarvuje listí a padá. Brečí snad stromy nad tím, že: “no do háje, teď budu bez listů a co budu dělat???!” :-D nebo “co když mi nové listy nenarostou !!!”, “Jak teď budu vypadat před jehličnany!? …“ 

Klíčem k tomu se nezbláznit, je schopnost snadno akceptovat změny, a to i ty nepříjemné, ze kterých nás mnohdy mrazí. To se ale lehko řekne, Ájo…  Změny se mnohem lépe přijímají, pokud si uvědomíme, že jsou projevem života. Přijde změna a řekneme si “aha, žiju”! Na svět jsme přišli bez ničeho a sami. Stejným způsobem z něj půjdeme pryč, tudíž pocit, že něco nebo někoho vlastníme, byť na to máme PAPÍR, je jen přechodnou ILUZÍ. 


Ve skutečnosti jsme to my sami, kdo předává vládu nad naším životem jiným lidem, institucím atp. SKUTEČNÁ MOC  je vašich rukou, takže pozor na negativní myšlení, to funguje vždy. A ano, i pozitivně smýšlející, spirituálně orientované lidi postihují nečekané zkoušky a dramata. Protože bez takových výzev by se nikdo nikam neposunul a nic nového se nenaučil.

Věřím, že pozitivní myšlení někdy „nefunguje“ proto, abychom pochopili, co si máme přát. Někdy si narýsujeme trasu, ale ve skutečnosti je to trasa směrem udělat někomu jinému radost, jen ne naši vlastní duši.

Co je důležitější, než být pozitivní? Být sami sebou. Včetně toho, že si občas někomu postěžujete, ale v negativitě nechcete dlouhodobě zůstávat a současně věříte v dobrý konec anebo spíše začátek? :-)

Jestli jste článek dočetli až sem, děkuji za vaši přízeň, pokud někoho moje úvaha alespoň částečně inspirovala, budu mít radost :-). Držím vám palce, všem! 



29 komentářů:

  1. Anonymní24/10/16

    Ano, Áji, součástí života je změna a člověk by měl být schopný ji akceptovat, akorát nevím, jak to udělat SNADNO. Protože mám postiženého syna, na kterého jsem sama, tak "žiju" spíš jeho život, než ten svůj, protože já na ten svůj nemám ani čas, ani prostor....ale co, hlavně že je večírek :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych napsala něco osobnějšího, ale nevidím jméno, i když možná chápu důvod. Tohle téma je mi blízké. Nic se neděje náhodou. Držím palce tobě i malému...

      Vymazat
  2. Děkuji za článek, milá Ájo,zrovna se mi v těchto dnech "hodí", také jako někteří či některé čekám na dobrý začátek pro moji duši:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za hezký komentář, Veru. Jsem ráda, že se ti článek líbil. Měj se moc krásně, držím ti palce! :-)

      Vymazat
  3. Skvelý článok, krásne fotky, nádherná myšlienka na zamyslenie...zdieľam tvoj názor že bez tých negatívnych zmien a skúšok by sa človek neposúval dalej , pretože práve vdaka nim rastieme, aj ked si to uvedomíme možno až neskôr..Tiež ma často trápilo že prečo ked už som prečítala tiež milion kníh takých ako Tajomstvo a proste kadečo, stále sa mi nedarí tak ako by som chcela a nemám čo by som chcela atd..ale uvedomila som si že mám všetko čo mám v danej chvíli, a myslímž e každý sme presne tam kde máme byť, a odtiaľ sa budeme posúvať zase tam kam sa máme dostať , preto nám v určitých momentoch prídu rôzni ľudia, rozne udalosti, či sa k nám dostane kniha na ktorú máme naraziť :-)..a ja si teraz užívam každú chvílu aj tú negatívnejšiu lebo všetko patrí k životu a zas bude aj lepšie :-)...som sa rozpísala trošku chaoticky ale snád to nevadí :-D..krásny deň ti prajem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, moc děkuji za krásný komentář, který mne fakt potěšil :-). Vůbec nevadí, že jsi se rozepsala, naopak! Rozumím tomu a souhlasím. U sebe vidím třeba, že jsem se dost zlepšila v trpělivosti a věřím, že vše má svůj perfektní "timing". Zpětně mi také spousta věcí zapadla do sebe, ale pořád je co se učit, to rozhodně :-). Měj se krásně a ať se ti daří!

      Vymazat
  4. Ahoj Ájo díky za článek, na konci jsem se rozbrečela. Proč? Je to kus skutečné pravdy co píšeš. Stále se snažím někomu udělat radost a život mi proplouvá šíleným tempem mezi prsty a jen doufám, že bude lépe, hlavně když ještě přežiju další a další klacky házené pod nohy. A je až neskutečné, jak nás rodina ovlivnila. Chci být jiná, lepší pro své děti. Někdy se to daří, někdy méně. Měj se krásně a přeji samé hezké dny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, to mne fakt mrzí, ani ve snu by mne nenapadlo, že to, co napíšu někoho přivede k slzám... I když si myslím, že všechny emoce patří ven.... Tohle období, kdy člověk chce získat city od rodiny a blízkých tím, že se neustále přizpůsobuje "jejich" představám, má určitě hodně lidí za sebou a já mezi ně patřím. Někde jsem četla moc hezký citát: " Pokud tě někdo nemá rád za to, kým jsi, nebude tě mít rád ani za to, kým nejsi... ".. Myslím na tebe a držím palce, určitě jsi na správné cestě! :-)

      Vymazat
  5. Anonymní25/10/16

    Krásný článek, prosím víc takových... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní25/10/16

    Ájo, skvělý článek, toto je opravdu Tvoje parketa!Nechceš o tomto tématu natočit nějaké video, nějaké Tvoje tipy, knížky týkající se této tématiky atd. Líbí se mi, že narozdíl od jiných "motivačních" bloggerek nejsi přesluníčkovaná, ale spíše upřímná. Ať se Ti daří a opravdu velmi povedený článek!Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za kometář, opravdu mne potěšil! :-) Už jsem jedno video na toto téma natočila, cca léto 2015, tak můžeš juknout :-)

      Vymazat
  7. Já to věděla, že je letos něco špatně.. Zvlášť v září.. Moji ségru, která se měla v dubnu vdávat, nechal z ničeho nic bezdůvodně přítel a nám s přítelem zase vypověděli po třech měsících nájemní smlouvu z dokonalého bytu, protože se majitelka rozhodla, že ho prodá.. Prostě průser za průserem, můžu-li být trochu vulgárnější :D
    Jinak máš pravdu v tom, že přijmout změnu je důležité, já se nakonec raduju, protože zjišťuju, že některé věci v novém bytě nakonec budou lepší než tady a snažím se nevnímat to, co se zhorší, ale těšit se na to, co bude lepší :) Horší je to se sestrou, no.. :/ Ale i byl je základ přijmout změnu, aby se začala léčit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jémine! To je fakt mazec. Doufám, že už jde vše hladce a držím palce!!!

      Vymazat
  8. Mnoho pravdy v techto radcich.. musim jen souhlasit.. i negativum patri k zivotu a treba se nam jen snazi ukazat spravnou cestu a pobidnout "prat si a pozitivne smyslet" jinym smerem.
    InHotBlog

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní27/10/16

    Dobrý den Ájo,
    já jsem hodně citlivý a empatický člověk a jediné, co se mi osvědčilo je, budovat si nadhled, odstup, lehkost v duši a nic nebrat tak vážně.
    Protože, když nejde o život, jde o ...
    K tomuto postoji jsem prošla velmi trnitou cestou, lemovanou ataky v rodině v dětském věku, nepovedeným manželstvím se 3 dětmi a nakonec diagnózou OCD - negativní vtíravé myšlenky namířené proti vlastním dětem, poté následovala několika letá léčba antidepresivy...
    Můj recept je: mít se ráda, dovolit si být svá a dělat si radost, jen tak můžu radost a lásku dát i svým blízkým.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za upřímný komentář od srdce a souhlasím, že člověk musí nejdřív nasadit kyslíkovou masku sobě a až pak ostatním.. Krásný Advent <3

      Vymazat
  10. Anonymní28/10/16

    Ahoj Ájo, můžu se zeptat, jak se ti líbilo na Bali? :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní28/10/16

    Ahoj Ájo, děkuji Ti za tento článek. Vždycky jsi svými tipy na knihy dávala najevo, že Ti seberozvoj atd. není cizí, chce to i kus odvahy jít s kůží na trh, protože šminky jsou srozumitelnější než duše a duchovno..ale za sebe jsem moc ráda, že nejsi jen blogerkou přes šminky, ale snažíš se o harmonii celkově, nejen ve vzhledu. Pro mě samotnou je téma vnitřního klidu a schopnost nebát se být sama sebou také klíčové. Moc se mi líbí, jakým směrem se v poslední době vyvíjíš zde na blogu a jsem ráda i za to, že znova natáčíš videa, krásně se na Tebe kouká a jsi velice inspirativní. Přeji Ti hodně dobré nálady do pošmourných dní. Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář :-) a přeju krásný Advent!

      Vymazat
  12. Skvělý článek, děkuji ti za něj. Pro mě září (i říjen) rozhodně bylo "double trouble" a číst věci tohoto typu mě docela nakopává :)

    Simple living: Střípky mých dnů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju a doufám, že už bude všem lépe :o))), krásný Advent!

      Vymazat
  13. Super článek Ájo, pobavila mě metafora se stromy a jejich listím :D Jinak s tebou v zásadě souhlasím, jenom co se týče toho, že se pozitivním lidem dějí negativní věci o které nežádali - já to vidím tak, že se některé negativní věci docela cyklicky opakují....samozřejmě za jiných okolností než minule, třeba před třemi lety, ale podstata té věci je stejná. A myslím, že je to proto, aby nás život otestoval, zda budeme reagovat lépe/moudřeji než posledně. Jestli jsme se z toho prostě poučili. A pokud jsme se nepoučili je to další příležitost a cesta k poučení ....a bude se to opakovat tak dlouho, dokud se nepopučíme. :) měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za zajímavou myšlenku a komentář :-). Přeju krásný Advent! <3

      Vymazat
  14. Ajo, tenhle rok je opravdu "síla", všude kolem mne samé změny, zdravotní problémy, tak si říkám, že je to opravdu rok "ohnivé opice". Já sama od července marodím se sedacím nervem, kolegyni málem umřel manžel na vzácnou nemoc, druhe kolegyni zjistili nevyléčitelnou nemoc, v práci konečně byl po letech teroru odejit šéf, nečekaně nám zemřela naše milovaná 5tiletá fenka.. No je toho dost a dost.. Upřímně sama za sebe doufám, že tenhle rok máme všichni vybráno a už bude jen líp. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mne mrzí ... co na to říci.. držím palce a věřím, že bude líp!!! <3

      Vymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi velkou radost ! :)


 photo copyright.jpg
envye template.