Pages

28. 5. 2013

PRAGUE FOOD FESTIVAL 2013

PRAGUE FOOD FESTIVAL - 2013

Je jen několik dnů, tradičních svátků a událostí, které miluji a těším se na ně vždy několik měsíců předem :). Prague Food Festival mezi ně bez pochybností patří. Každoročně vyhlížím zahájení on-line prodeje vstupenek a pak už jen doufám, že nebude "sněžit" :) a nikdo neonemocní, protože po předchozích zkušenostech vím, že vše ostatní bude perfektní :).

Prague Food Festival vznikl díky časopisu Apetit, ještě v době, kdy jeho šéfredaktorkou byla Dita Pecháčková. Bohužel, po změně šéfredaktorky jsem postupně časopis kupovala méně a méně a jediná vydání, která mám doma schovaná, jsou právě ještě z doby, kdy Dita ukázala národu českému, že se dá jíst 
i jak, než "knedlo-zelo-vepř", a když už tato kombinace, tak ve velkém stylu a z poctivých surovin...

Na PFF chodíme vždy v neděli odpoledne, protože tam bývá nejméně lidí a je šance si jídlo vychutnat v sedě. Letošní termín bohužel vyšel přesně v období, kdy počasí mělo do "ideálního festivalového" hodně daleko, ale i tak jsme si PFF užili. Naštěstí máme teplého oblečení dost a deštníky k tomu :)! Už před  docela dlouhou dobou jsem si řekla, že moje nálada nebude závislá na počasí. I když samozřejmě, krásný slunečný den potěší ! :)

U vstupu do Královské zahrady, kde se PFF konal, pořadatelé rozdávali krásně zabalené příbory, které vypadaly jako stříbrné, ale jsou samozřejmě z plastu. Na pikniky, které milujeme, budou perfektní!

Opravdu smekám před veškerým personálem PFF, který po 3 dnech v dešti i zimě neztratil nic z profesionality a dokonce ani úsměv na tváři nebyl vzácností. Zcela jednoznačně, nejlepší servis, obsluha, interiér stánku a nejdokonalejší jídlo bylo v ART NOUVEAU - francouzské restauraci, kterou najdete v Obecním domě. Jestli existuje nějaké "kuchařské nebe", tak šéfkuchaře Jan Horkého z něj do tohoto fantastického podniku určitě poslali :)!! Fota nechám až na konec článku, dle hesla "nejlepší na konec" :).

I všechny ostatní podniky měly  v nabídce fantastické chuťové variace, myslím, že fota mluví za vše :)

Zde nás odradila nekonečná fronta....








1. AUREOLE - sázka na jistotu a zároveň podnik, který sídlí doslova téměr v nebi :), je zde výhled na celou Prahu. AUREOLE znám, navštěvuji docela často různé obchodní akce zde, takže doporučuji max. :)......

Dušené telecí Ossobuco na rizotu z vína Barolo, zázvor a divok. brusinky, tymiánové glazé:

Jako dezert - umělecké dílko: Kokosová pěna s bílou čokoládou, malinovým želé a pistáciovou oplatkou, bylo nám málem líto tento nádherný výtvor sníst!!! :)

2

2. CHATEAU ST. HAVEL 

Zde nás jednoznačně zlákaly "Tvarohové knedlíčky s omáčkou z kunratických jahod, ořechovým chipsem a marcipánovou zmrzlinou".... 3x mňam :D

Myslím, že netřeba představovat :)



3. LE GRILL & GARDEN @KEMPINSKI

Grilované vepřové filátko ve špeku Lardo di Colonnata, vyuzené bramborové pyré, medová omáčka a výběr ze sladkého pokušení cukrářky Karolíny :)

4. Francouzská restaurace ART NOUVEAU - můj tip! :)




 Menu:

Kroketa z brasírované hovězí oháňky mladého býčka "Charolais" s rajčatovým fondue
Grilovaná Pluma z iberijského vepře s pyré ze žluté karotky
Brownies se slanými buráky a sorbetem z kokosových ořechů

 Jak vidíte, v Art Nouveau byl i interiér stánku doladěný do posledního ubrousku, tapeta za mnou je foto interiéru kamenné restaurace.  Nádherně prostřený stůl a dokonce i voda ve skle byla samozřejmostí. Profesionalita a přátelskost personálu nás ohromila natolik, takže jsme toto s díky komentovali při odchodu.... a následovala ještě "výslužka" na cestu.... co dodat :), snad jen přání, aby bylo více takových podniků, kde si zákazník připadá jako vážený host .....

P.S. děkujeme pracovníkům u stánku Apetit za krásné časopisy a skvělý citrónový čaj na zahřátí
a za čokoládové překvápko pro prcky, moc nás to potěšilo :)!!!!


P.P.S. Ještě jedno srovnávací foto z loňského PFF (pro porovnání počasí :o))))













16 komentářů:

  1. Anonymní29/5/13

    Milá Andrejko, nezbývá mi, než s Vámi vřele souhlasit !!! Přes všechnu nepřízeň počasí, která nás v neděli čekala, to byl naprosto skvělý gastronomický zážitek. Byli jsem na PFF poprvé a už se těšíme na další ročník.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)! Také se moc těšíme na příští ročník :)

      Vymazat
  2. Anonymní29/5/13

    Áji, my letos nebyli, už to máme z ruky tak díky aspoň za tvoji reportáž. A Apetit jsem si také za časů D.P. kupovala pravidelně a doteď je mám a čerpám z nich. Hlavně byla super taková knížečka se seznamem všech receptů, chtěla jsem to i pro novější čísla, ale myslím, že už to pak nikdy nevydali, škoda. Teď už to kupuju jen sporadicky, receptů mám, že je nestíhám realizovat. A ještě jsem měla ráda Cuchina Italiana nebo tak nějak, nějaký ročník mám doma a vše co jsem zkoušela bylo super. Moni Beni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mončo, děkuji :) a souhlasím, že svazek receptů byl fantastický. Dita vaření fakt miluje a na obsahu časopisu to bylo opravdu znát, že ho vytváří někdo od srdce a s nadšením. No ostatně, jako vše :).... Tak snad jste si to hezky užili :), papa!

      Vymazat
  3. Podle fotek a podle toho co píšeš je to daleko lepší než Špilberk food festival, co máme my v Brně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, tak to nemůžu posoudit,na Špilberk ff jsem nikdy nebyla, ale cokoliv, kde je dobré jídlo, ráda zkusím :D

      Vymazat
    2. Já jsem zase nebyla nikdy na tom v Praze, ale každý rok si říkám, že příští rok tam musím :-D

      Vymazat
    3. Tak to určitě doporučuji :), já už se nemůžu dočkat toho příštího :)!

      Vymazat
  4. Andrejko,loni,když jsi dala na mmb fotky z PFF, říkala jsem si, že tam příště určitě zajedeme.Mrzí mě, že jsem na to zapomněla.S manželem máme moc rádi dobrá a kvalitní jídla, to by bylo něco pro nás.a ještě k tomu chvíle strávené ve dvou,to by bylo na 1.
    Takže si píšu do kalendáře PFF abych na to příští rok nezapomněla;-)Určitě to musí být skvělý gastronomický zážitek.
    Vali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Valinko, určitě dobrý nápad :)!. Jestli můžu doporučit, tak nejlepší je jít 1.den anebo poslední :)

      Vymazat
  5. Valinko, za sebe můžu jen doporučit, kromě super lahůdek má festival i moc hezkou atmosféru, no prostě jako vždy, když se setkají nadšenci pro nějakou věc :). Výběr místa u Pražského hradu také nemá chybu. Určitě je to větší zážitek, než klasické "posezení" v restauraci. Jediné, co jsem vynechala, byl hmyznataliri.cz :o)))))), to fakt nééé!!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já sním všechno, ale tohle bych taky nedala :-)))

      Vymazat
  6. Andrejko,
    nádherné fotečky. Já bych se asi zasekla u těch dezertů :-))
    Nicolka letos nebyla?
    Moc zdravíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, u dezertů jsme se také zasekli :o)))). Nejhorší je, že po návštěvě PFF máš pocit, že "normální" jídlo se nedá jíst :o))))! Nikča byla také samozřejmě :). Moc zdravíme!! :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, moc děkujeme za objektivní zhodnocení PFF. Mám jen jedno malé upřesnění - Prague Food Festival jsem si vymyslel se svým týmem ještě před tím, než jsme vůbec začali uvažovat o mediální spolupráci s Apetitem. Festival je vlastně pokračováním našich mega-gastronopmických párty, které jsme započali již v roce 1997 na hradě Točník jako oslavu a ochutnávku nejlepších šéfkuchařů z našeho průvodce...Tehdy ještě Apetit ani neexistoval. Nicméně si spolupráce nesmírně vážíme. Vám díky za prostor, který jste věnovala na svém webu :-)))
    Pavel Maurer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer Pavle, děkuji Vám za upřesnění informací, o kterých jsem neměla tušení a za návštěvu mého blogu.
      Také moc děkuji za realizaci Vašeho nápadu, který každý rok těší tisíce lidí, včetně mne. Už teď se nemohu dočkat příštího ročníku :-). Ať se Vám daří! Aja

      Vymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi velkou radost ! :)


 photo copyright.jpg
envye template.