PRAGUE FOOD FESTIVAL - 2013
Je jen několik dnů, tradičních svátků a událostí, které miluji a těším se na ně vždy několik měsíců předem :). Prague Food Festival mezi ně bez pochybností patří. Každoročně vyhlížím zahájení on-line prodeje vstupenek a pak už jen doufám, že nebude "sněžit" :) a nikdo neonemocní, protože po předchozích zkušenostech vím, že vše ostatní bude perfektní :).
Prague Food Festival vznikl díky časopisu Apetit, ještě v době, kdy jeho šéfredaktorkou byla Dita Pecháčková. Bohužel, po změně šéfredaktorky jsem postupně časopis kupovala méně a méně a jediná vydání, která mám doma schovaná, jsou právě ještě z doby, kdy Dita ukázala národu českému, že se dá jíst
i jak, než "knedlo-zelo-vepř", a když už tato kombinace, tak ve velkém stylu a z poctivých surovin...
Na PFF chodíme vždy v neděli odpoledne, protože tam bývá nejméně lidí a je šance si jídlo vychutnat v sedě. Letošní termín bohužel vyšel přesně v období, kdy počasí mělo do "ideálního festivalového" hodně daleko, ale i tak jsme si PFF užili. Naštěstí máme teplého oblečení dost a deštníky k tomu :)! Už před docela dlouhou dobou jsem si řekla, že moje nálada nebude závislá na počasí. I když samozřejmě, krásný slunečný den potěší ! :)
U vstupu do Královské zahrady, kde se PFF konal, pořadatelé rozdávali krásně zabalené příbory, které vypadaly jako stříbrné, ale jsou samozřejmě z plastu. Na pikniky, které milujeme, budou perfektní!
Opravdu smekám před veškerým personálem PFF, který po 3 dnech v dešti i zimě neztratil nic z profesionality a dokonce ani úsměv na tváři nebyl vzácností. Zcela jednoznačně, nejlepší servis, obsluha, interiér stánku a nejdokonalejší jídlo bylo v ART NOUVEAU - francouzské restauraci, kterou najdete v Obecním domě. Jestli existuje nějaké "kuchařské nebe", tak šéfkuchaře Jan Horkého z něj do tohoto fantastického podniku určitě poslali :)!! Fota nechám až na konec článku, dle hesla "nejlepší na konec" :).
I všechny ostatní podniky měly v nabídce fantastické chuťové variace, myslím, že fota mluví za vše :)
Zde nás odradila nekonečná fronta....
1. AUREOLE - sázka na jistotu a zároveň podnik, který sídlí doslova téměr v nebi :), je zde výhled na celou Prahu. AUREOLE znám, navštěvuji docela často různé obchodní akce zde, takže doporučuji max. :)......
Dušené telecí Ossobuco na rizotu z vína Barolo, zázvor a divok. brusinky, tymiánové glazé:
Jako dezert - umělecké dílko: Kokosová pěna s bílou čokoládou, malinovým želé a pistáciovou oplatkou, bylo nám málem líto tento nádherný výtvor sníst!!! :)
2
2. CHATEAU ST. HAVEL
Zde nás jednoznačně zlákaly "Tvarohové knedlíčky s omáčkou z kunratických jahod, ořechovým chipsem a marcipánovou zmrzlinou".... 3x mňam :D
Myslím, že netřeba představovat :)
3. LE GRILL & GARDEN @KEMPINSKI
Grilované vepřové filátko ve špeku Lardo di Colonnata, vyuzené bramborové pyré, medová omáčka a výběr ze sladkého pokušení cukrářky Karolíny :)
4. Francouzská restaurace ART NOUVEAU - můj tip! :)
Menu:
Kroketa z brasírované hovězí oháňky mladého býčka "Charolais" s rajčatovým fondueGrilovaná Pluma z iberijského vepře s pyré ze žluté karotky
Brownies se slanými buráky a sorbetem z kokosových ořechů
Jak vidíte, v Art Nouveau byl i interiér stánku doladěný do posledního ubrousku, tapeta za mnou je foto interiéru kamenné restaurace. Nádherně prostřený stůl a dokonce i voda ve skle byla samozřejmostí. Profesionalita a přátelskost personálu nás ohromila natolik, takže jsme toto s díky komentovali při odchodu.... a následovala ještě "výslužka" na cestu.... co dodat :), snad jen přání, aby bylo více takových podniků, kde si zákazník připadá jako vážený host .....
P.S. děkujeme pracovníkům u stánku Apetit za krásné časopisy a skvělý citrónový čaj na zahřátí
a za čokoládové překvápko pro prcky, moc nás to potěšilo :)!!!!
P.P.S. Ještě jedno srovnávací foto z loňského PFF (pro porovnání počasí :o))))
Milá Andrejko, nezbývá mi, než s Vámi vřele souhlasit !!! Přes všechnu nepřízeň počasí, která nás v neděli čekala, to byl naprosto skvělý gastronomický zážitek. Byli jsem na PFF poprvé a už se těšíme na další ročník.
OdpovědětVymazatPetra
Děkuji :)! Také se moc těšíme na příští ročník :)
VymazatÁji, my letos nebyli, už to máme z ruky tak díky aspoň za tvoji reportáž. A Apetit jsem si také za časů D.P. kupovala pravidelně a doteď je mám a čerpám z nich. Hlavně byla super taková knížečka se seznamem všech receptů, chtěla jsem to i pro novější čísla, ale myslím, že už to pak nikdy nevydali, škoda. Teď už to kupuju jen sporadicky, receptů mám, že je nestíhám realizovat. A ještě jsem měla ráda Cuchina Italiana nebo tak nějak, nějaký ročník mám doma a vše co jsem zkoušela bylo super. Moni Beni.
OdpovědětVymazatMončo, děkuji :) a souhlasím, že svazek receptů byl fantastický. Dita vaření fakt miluje a na obsahu časopisu to bylo opravdu znát, že ho vytváří někdo od srdce a s nadšením. No ostatně, jako vše :).... Tak snad jste si to hezky užili :), papa!
VymazatPodle fotek a podle toho co píšeš je to daleko lepší než Špilberk food festival, co máme my v Brně...
OdpovědětVymazatTeri, tak to nemůžu posoudit,na Špilberk ff jsem nikdy nebyla, ale cokoliv, kde je dobré jídlo, ráda zkusím :D
VymazatJá jsem zase nebyla nikdy na tom v Praze, ale každý rok si říkám, že příští rok tam musím :-D
VymazatTak to určitě doporučuji :), já už se nemůžu dočkat toho příštího :)!
VymazatAndrejko,loni,když jsi dala na mmb fotky z PFF, říkala jsem si, že tam příště určitě zajedeme.Mrzí mě, že jsem na to zapomněla.S manželem máme moc rádi dobrá a kvalitní jídla, to by bylo něco pro nás.a ještě k tomu chvíle strávené ve dvou,to by bylo na 1.
OdpovědětVymazatTakže si píšu do kalendáře PFF abych na to příští rok nezapomněla;-)Určitě to musí být skvělý gastronomický zážitek.
Vali.
Valinko, určitě dobrý nápad :)!. Jestli můžu doporučit, tak nejlepší je jít 1.den anebo poslední :)
VymazatValinko, za sebe můžu jen doporučit, kromě super lahůdek má festival i moc hezkou atmosféru, no prostě jako vždy, když se setkají nadšenci pro nějakou věc :). Výběr místa u Pražského hradu také nemá chybu. Určitě je to větší zážitek, než klasické "posezení" v restauraci. Jediné, co jsem vynechala, byl hmyznataliri.cz :o)))))), to fakt nééé!!! :D
OdpovědětVymazatjá sním všechno, ale tohle bych taky nedala :-)))
VymazatAndrejko,
OdpovědětVymazatnádherné fotečky. Já bych se asi zasekla u těch dezertů :-))
Nicolka letos nebyla?
Moc zdravíme.
Evičko, u dezertů jsme se také zasekli :o)))). Nejhorší je, že po návštěvě PFF máš pocit, že "normální" jídlo se nedá jíst :o))))! Nikča byla také samozřejmě :). Moc zdravíme!! :)
VymazatDobrý den, moc děkujeme za objektivní zhodnocení PFF. Mám jen jedno malé upřesnění - Prague Food Festival jsem si vymyslel se svým týmem ještě před tím, než jsme vůbec začali uvažovat o mediální spolupráci s Apetitem. Festival je vlastně pokračováním našich mega-gastronopmických párty, které jsme započali již v roce 1997 na hradě Točník jako oslavu a ochutnávku nejlepších šéfkuchařů z našeho průvodce...Tehdy ještě Apetit ani neexistoval. Nicméně si spolupráce nesmírně vážíme. Vám díky za prostor, který jste věnovala na svém webu :-)))
OdpovědětVymazatPavel Maurer
Dobrý večer Pavle, děkuji Vám za upřesnění informací, o kterých jsem neměla tušení a za návštěvu mého blogu.
VymazatTaké moc děkuji za realizaci Vašeho nápadu, který každý rok těší tisíce lidí, včetně mne. Už teď se nemohu dočkat příštího ročníku :-). Ať se Vám daří! Aja