Pages

10. 10. 2014

CARROT MUFFINS

ZDRAVÉ MRKVOVÉ MUFFINY


Krásný páteční večer, 
dnes vás nebudu unavovat kosmetikou ani oblečením. Předpokládám, že s klesající venkovní teplotou se  začíná asi ve všem domácnostech péct více, než v jiném ročním období, a tak mám pro vás recept, který má v naší rodině velký úspěch. Mrkvové muffiny jsou chuťově vynikající a já je dělám v relativně "zdravé" verzi, tzn. s minimem zdraví škodlivých látek. 
(Kdo by se chtěl podívat na video-návod na běžné ovocné muffiny, můžete juknout na můj YouTube kanál ZDE)

Suroviny:
a) těsto
300 g bio mrkve na drobno nastrouhané (zní to pracně, ale fakt není, jsou to 3-4 středně velké mrkve, nastrouháte je raz, dva :-),
160 g bio žitné mouky (může být i pšeničná, ale proč???, nutriční přínos nula, naopak),
180 g hnědého cukru
2 vejce
160 ml rozpuštěného másla (cca)
50 g vlašských ořechů, na hrubo nasekaných
1 čaj. lž. skořice
1 čaj. lž. kypřícího prášku bez fosfátů
1 bio vanilkový cukr (Globus, DM to samé add kypřící prášek)
1 vrchovatá čajová lžička jedlé sody
1 lžíce na jemno nastrouhaného zázvoru

b) krém
200g přírodního tvarohového sýra (já používám Gervais, můžete použít  i Philadelphii, ale ta je
slaná a plná éček, "arabských" gum a podobných skrytých agentů, bez kterých, myslím můžeme žít lépe:)
50 g změklého másla
130 - 160 g moučkového cukru (dle chuti)
skořici na ozdobení

Kromě ingrediencí na pečení budete potřebovat ještě cca 12-13 papírových košíčků na muffiny.

Postup:
Do mrkve přidáme veškeré tekuté suroviny a cukr, zázvor i ořechy, důkladně promícháme a na závěr po částech přidáme mouku, ve které rozmícháme kypřící prášek a sodu). 
Velkou lžící opatrně naplníme papírové košíčky (ale mohou být i silikonové, pokud máte, já je nemám, protože "umělá hmota" na mne nepůsobí moc dobře, obzvláště mne zneklidňuje představa, co se tak ze silikonových forem může uvolňovat při teplotě skoro 200 C...?
Pečeme 20-30 minut při teplotě 180 C, zpočátku by měla být teplota vyšší,  po cca 10 minutách ji snížíme.

V mezičase vyšleháme krém, suroviny na něj by měly mít pokojovou teplotu. Pak krém uložíme do lednice, aby ztuhnul. Tvarohový sýr má tendenci ve spojení s máslem a cukrem se rychle rozpouštět.
Vřele nedoporučuji Lučinu, ta zůstala ve stavu kapalném i při několikahodinovém pobytu v mrazáku...:/

Muffiny zdobíme až když jsou úplně vychladlé a skladujeme s ohledem na krém v lednici nebo třeba někde na terase, pozor na domácí zvířata :D.

Snad se vám bude dnešní velmi netradiční post líbit/hodit a pokud ho někdo vyzkoušíte, určitě mi napište, jak vám chutnalo :-).



Ps. z hrnečky z jsou z eshopu INTERIERDELART

 Dejte mi vědět, jestli byste čas  od času chtěli zařadit i jiné recepty, ale nebojte, food blog z Beautypedie dělat nebudu :D. Užijte si víkend!

30 komentářů:

  1. Mňam! Tak ty vypadají víc než dobře! ;) Hned bych ti jeden nenápadně ochutnala, kdyby to šlo... :D (Tohle by měli vědci nějak pořešit :D ) Čirou náhodou píšeme skoro ve stejný den skoro stejný článek, já budu mít zítra online dýňové cupcakes s tvarohovo-skořicovým krémem ;)
    Hezký večer, D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jémine děkuji, těším se na tvůj recept, dýní máme doma hodně a ráda zkusím zase něco nového :-).

      Vymazat
  2. Nahodou food a makeup, idealni kombinace, kterou ja miluju:)) Zrovna nakladam maso a u toho koukam na tvuj blog:-D Super recept, dik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je fakt, že pro tebe je to asi kombinace zn. ideál, a proč ne, nikde není napsáno, že blog musí spadat do nějaké konkrétní kategorie, nemusí, píšeme přeci o tom, co nás těší! :)

      Vymazat
  3. Vypadaji vyborne, také bych hned ochutnala. Asi je brzy vyzkousim.
    Zkousela jsi ten krem napr.z Paloucku z lidlu? I kdyz to je neco jako lucina tak aby to nebylo stejne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já se do Lidlu prakticky nedostanu, takže nezkoušela... Ale i v případě, že by se krém nepovedl, tak chutnají skvěle i samy o sobě :).

      Vymazat
  4. hodně by mě zajímala chuť toho krému, ale i celkově! asi někdy zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natálko, výborné jsou i bez krému. V podstatě je to takový carrot cake ve formě muffinů, ale těsto je mnohem lehčí a více nadýchané, oproti carrot cake :-).

      Vymazat
  5. tak tie vyzerajú perfektne! Ja neviem prečo, ale ja sa tej mrkvy v koláčoch akosi bojím. Ešte som nič mrkvové neskúšala a pritom viem, že mrkva je sladká a že to nemôže nič pokaziť. No musím sa už k tomu odhodlať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, mrkev tím pečením tak změkne, že by jí člověk vůbec v těstu nehledal... chuťově je to fakt super.

      Vymazat
  6. Páni! To vypadá fakt dobře :) Děkuji za typ ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Určitě vyzkouším,těším se na to.Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný recept,ale mě nejvíc nadchly ty super hrnečky, jsou moc pěkné :)

    OdpovědětVymazat
  9. Článek se mi líbil moc, když budeš přidávat i recepty, tak si je vždycky ráda přečtu :) Muffinky vyzkouším
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, děkuji moc, napiš pak, jak to dopadlo :-), dobrou chuť!

      Vymazat
  10. Tak jsem je právě dopekla, ale nevyběhly vůbec. Sice jsem veskerý cukr nahradila stévii, ale to by snad vadit nemelo. Nechybí tam třeba vejce? Jako budou výborný, jen jsou takový pidi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jémine, Barbro, samozřejmě, vejce tam chybí, protože jsem je tam nenapsala, to jsem ale idiot, omlouvám se! :D Už jsem to opravila. Nechápu, článek jsem kontrolovala po sobě snad 10x, ale vůbec jsem si toho nevšimla. Tak děkuji moc za upozornění, snad se nebude moc zlobit.. :-)

      Vymazat
  11. ahoj, nechybí v tom receptu mléko nebo vejce? takhle se mi zdá, že tekuté je tam jen rozpustene maslo a to je asi málo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím přesně, v kolik jsi článek četla, mléko tam určitě není a vejce jsou tam dvě (jako 4. surovina) a je fakt, že jsem je tam dopisovala dodatečně, za což se omlouvám, ale prostě jsem to neviděla :-/

      Vymazat
    2. vejce tam nebyla, pak jsem hledala jeste jiny recept a tam bylo mleko, takhle je tam moc "suchých" surovin a neudelalo to testo, ale hrudky... tak nevím

      Vymazat
  12. Mnammmmka!Vypada ro dobre Aji!

    OdpovědětVymazat
  13. Recept vyzkouším :) Zatím jsem pekla asi 2x pudinkovou bábovku, jinak mě to samotnou nebaví :D Ale tohle bych snad zvládnout mohla :) Hned zítra si koupím košíčky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tento recept je fakt velmi rychlý a efekt super, tak zkus a uvidíš :-), taky mne nebaví moc složité recepty, člověk je 3 hodiny v kuchyni, pak jí hodinu umývá a za 15 minut se to sní :D ....

      Vymazat
  14. Anonymní15/10/14

    Ájo, to je prima recept. Piekla som aj s dceruskou a vydarili sa náramne. Dúfame, že z nich budeme rovnako pekné ako vy dve :-)
    mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, děkuji moc za zprávičku, mám velkou radost, že se Vám dobrůtka podařila, u nás je momentálně favoritem č. 1 a už se raději přestávám vážit :D. Mějte se s malou krásně! :-)

      Vymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi velkou radost ! :)


 photo copyright.jpg
envye template.