Pages

20. 3. 2014

CYPRUS - THE DREAM DESTINATION II.

SEVERNÍ KYPR - DESTINACE SNŮ II.

  
Krásný večer,

v  prvním jarním dni jsem se rozhodla trošku umocnit slunečnou a optimistickou atmosféru tím, že navážu na první post o Severním Kypru. Dnes mám pro vás fota z výletu do přírodní rezervace, kde se nachází i klášter Sv. Ondřeje. Stihli jsme se podívat i do výrobny olivového oleje, jehož chuť se absolutně nedá srovnat ani s těmi nejlepšími olivovými oleji, které se k nám dovážejí. Olivový olej ze Severního Kypru je hustý a jeho chuť božská, přiznám se, že jsem ho tajně upíjela :)))

Resort, který jste viděli v minulém postu se jmenuje Resort Lapethos Hotel & SPA, zde je odkaz na oficiální stránky hotelu KLIK. Jen upozorňuji, že pokud byste se chtěli ubytovat, určitě volte pokoje v hlavní budově (Tropicana nebo Olivia Court), v areálu jsou ještě bungalovy, ve kterých jsme sice nebydleli, ale připadali mi o dost horší co do kvality, než pokoje v hlavní budově. Ale pravděpodobně budou levnější....

PRO POŘÁDEK MAPA :-), KLÁŠTER A PŘÍRODNÍ REZERVACE SE NACHÁZEJÍ NA ŠPIČCE POLOOSTROVA KARPAZ (SEVEROVÝCHODNĚ NA MAPĚ)




EKOLOGICKÁ OLIVOVÁ FARMA

NEJLAHODNĚJŠÍ OLIVOVÝ OLEJ, JAKÝ JSEM KDY V ŽIVOTĚ OCHUTNALA..

VYLISOVANÉ OLIVY SE TÍMTO ZPŮSOBEM SKLADUJÍ A POUŽÍVAJÍ NÁSLEDNĚ JAKO PALIVO! :-)



ROZTOMILÍ OSLÍCI NA FARMĚ :-)




Klášter svatého Ondřeje vznikl v místě, kde Apoštol Ondřej zázračně objevil pitnou vodu, když se plavil v tomto místě a na palubě docházela pitná voda. Pramen, který ze skály u kláštera vyvěrá, má léčivé a hojivé účinky. Můžete se neomezeně napít, voda je opravdu výtečná. Celé místo má velmi mystickou atmosféru, škoda jen, že přímo před klášterem poměrně bují tržiště. Na druhou stranu, pracovní možnosti v přírodní rezervaci jsou velmi omezené, takže se to dá pochopit... Každoročně ke klášteru putují pěšky tisíce věřících.

 









ZA SYMBOLICKÝ POPLATEK SI MŮŽETE KOUPIT SVÍČKU A UMÍSTIT JI NA OLTÁŘ "SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ" ...

Kousek od kláštera začíná velmi dlouhá, přenádherná pláž, která je na seznamu přírodních rezervací UNESCO. Na této pláži žijí a vychovávají svá mláďata velké želvy, které jsou na seznamu ohrožených zvířat. Z toho důvodu je zde úplně eliminován turistický ruch a není zde dokonce ani zavedena elektřina. Na pláži se ale můžete vykoupat, což je opravdu úžasný zážitek, písek je téměř bílý a moře smaragdově průzračné. Želvy jsme bohužel neviděli, ale prý mají na této pláži velmi mnoho "hnízd", zahrabaných v písku :-).....

Je zde jen jediná restaurace a platí se poplatek i za možnost umýt si ruce ve sladké vodě, rezervace má zkrátka svá pravidla a ty je potřeba respektovat.


ČERSTVĚ ULOVENÁ RYBKA A HRANOLKY Z BRAMBOR, ŽÁDNÉ POLOTOVARY :-)




VYHLÍDKA JE KOUSEK OD KLÁŠTERA

A POHÁDKY JE KONEC (ZATÍM)...... HAHA :)))))
Snad se vám dnešní výlet líbil, snažila jsem se vybrat fota památek i moře, určitě doporučuji zagůůůglit a najdete bilión dalších fotek a informací o tomto ojedinělém místě :-).

 

10 komentářů:

  1. to vypadá opravdu nádherně :) škoda, že jste neviděli ty želvy, to musí být zajímavá podívaná... píšu si Kypr na kilometrový seznam míst, kam se chci podívat!

    OdpovědětVymazat
  2. To je krasa! Uz chci k mori :-D aji a s jakou cestovkou jste tsm jeli?

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Ajo, jednim slovem krasa:-):-):-)!!!

    OdpovědětVymazat
  4. ježiiš :) tvoje malá slečna má krásnou krajkovou bundičku! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Kypru jsem taky před pár lety byla,je to tam opravdu nádherné. Vůbec Řecko je moje srdcová záležitost.
    Máš nádhernou dcerku,snad se nám jedna taky povede...:)

    OdpovědětVymazat
  6. takové krásné fotečky, úplně na mě dýchla ta atmosféra a úplně se vidím na pláži, krásné moře a sluníčko :))

    OdpovědětVymazat
  7. Nádhera. Řecko je moje srdeční záležitost. :) A na Kypr bych se ráda taky někdy podívala.
    Moc vám to s dcerkou oběma sluší.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní23/3/14

    Andrejko,nádhera, máte krásné fotky .Moc vám to s Nicolkou sluší. Mějte se Milena

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní4/10/16

    Jana R: jenže to, co popisuje v tomto článku, není Řecko... je to severní Kypr, tzn. turecká část. Teď jsme tady na dovolené, moře je nádherné, ale jsme rádi, že jsme nejeli do nějakého resortu, ale do apartmánu našich známých, půjčili jsme si auto a jezdíme křížem krážem po Kypru. Je to super, až na ten binec všude, ale to je asi normální u jižních národů.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to musela být super dovolená plná zážitků. Na Kypru jsme byli letos taky a rozhodně ne naposledy :-) . Letěli jsme na 10 dní a vůbec se mi nechtělo domů. O nic jsme se nemuseli starat, měli jsme nachystaná jídla, pití, jen jsme se váleli u moře, to byla idyla :-) .

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi velkou radost ! :)


 photo copyright.jpg
envye template.