Pages

11. 3. 2014

CYPRUS - THE DREAM DESTINATION

KYPR - DESTINACE SNŮ :-)

 

Krásný den,
pokud přemýšlíte, kam se vydat za teplem, mám pro vás tip, který by se vám mohl hodit, pakliže chcete dovolenou prožít v nedotčené přírodě a bez návalu turistů. Přesně taková, panenská příroda, se nachází na Severním Kypru. Je to takový stát ve státě, jehož nezávislost uznává pouze Turecko :-). Až do minulého století byl Severní Kypr součástí Kypru jako takového. Dějepis není moje silná stránka, ale na internetu najdete všechny informace, pokud by to někoho zajímalo.... , takže zde nechci rozebírat nábožensko-politickou historii tohoto místa. Za posledních několik let jsme navštěvovali typická letoviska na Malorce, Ibize, Turecku, Řecku a Kanárských ostrovech, takže nás lákalo vyzkoušet něco nového, v rozumné vzdálenosti na cestu s malým dítětem.

V cestovní kanceláři jsem se dozvěděla, že cestovní ruch na Severním Kypru je hodně omezen, služby zde nejsou sice na takové úrovni jako třeba v Turecku, zato se však nemusíte na pláži tísnit se dalšími stovkami turistů, což mohu potvrdit. Navíc, kdo miluje architekturu a mystická místa, také si přijde na své. Díky tomu, že Severní Kypr byl dříve britskou kolonií, je zde mnoho staveb a hlavně hotelů v britském koloniálním stylu, což se mi hrozně moc líbí a něco podobného jsem viděla třeba na jednom ostrůvku poblíž Kuby.

Severní část Severního Kypru je přírodní rezervace, chráněná UNESCO. Na plážích žijí velké želvy a z toho důvodu je turismus eliminován na úplné minimum. To samé platí o infrastruktuře a hotelích, které byste spočítali na prstech jedné ruky a možná ani to ne. 

V severní části se nachází také mystický klášter, který založil jeden z apoštolů, když se s 1. století n.l. plavil poblíž pobřeží a na lodi docházela voda. V místě, kde přikázal posádce ukotvit, vrazil hůl do skály a skutečně zde vytryskla pitná voda. V tomto místě se nyní nachází překrásný klášter. Voda je léčivá a můžete se (zadarmo) napít. 

Nejtěžším úkolem pro mne bylo z cca 3 tisíc fotografií vybrat na blog max. pár desítek..... , pokud se vám travel post bude líbit, možná bych udělala ještě pokračování anebo podobný článek, ale třeba o jiném místě.




BANÁNY TAKTO VOLNĚ ROSTOU NA MNOHA MÍSTECH



NÁŠ HOTEL BYL V KOLONIÁLNÍM STYLU, COŽ SE MI LÍBILO HROZNĚ MOC

HOTEL JE OBKLOPEN PŘENÁDHERNOU TROPICKOU ZAHRADOU A JEJÍ SOUČÁSTÍ I JE AQUAPARK
 
LIMETKY :)

POLEDNÍ SIESTA :)

MOŘE JE ZDE PRŮZRAČNĚ TYRKYSOVÉ A PŘÍSTUPNÉ Z MOL, KROMĚ TOHO NAJDETE I KLASICKÉ PÍSEČNÉ PLÁŽE



V TROPICKÉ ZAHRADĚ ROSTLO HODNĚ Z TOHO, CO VÍDÁME U NÁS V SUPERMARKETECH :)

DODNES NEVÍM, ZDA TOTO BYLA NEZRALÁ MANDARINKA ANEBO JINÁ ODRŮDA LIMETKY

VOLIÉRA S PŘEKRÁSNÝMI PAPOUŠKY V ZAHRADĚ

KDO MILUJE KVĚTINY, PŘIJDE SI ZDE NA SVÉ :)
 
V AQUAPARKU JSOU ATRAKCE PRO DĚTI I PRO DOSPĚLÉ


U HOTELU JE KOMPLEX BAZÉNŮ S BAREM

U HOTELU JE PRIVÁTNÍ PLÁŽ (MOLO), HNED VEDLE JE PÍSČITÁ PLÁŽ SOUSEDNÍHO HOTELU

UBYTOVÁNÍ BYLO VELMI KOMFORTNÍ, ALE JE FAKT, ŽE PRVNÍ POKOJ JSME ASERTIVNĚ ODMÍTLI :D, COŽ DOPORUČUJI VŠEM. JAKO HOTELOVÝ HOST MÁTE PRÁVO NA TO SI POKOJ VYMĚNIT, PAKLIŽE SE VÁM NĚCO NEZDÁ...

PLAVKY VICTORIA´S SECRET, LAK ESTEE LAUDER, BRÝLE CH. DIOR, KLOBOUK NO NAME

LAHODNÉ KOKTEJLY Z MÍSTNÍHO BARU MŮŽETE VYCHUTNAT PŘÍMO VE VODĚ :-)

V PROGRAMU ALL INCLUSIVE MÁTE KAŽDÝ DEN ZDARMA I KOKTEJLY (NE VŠECHNY)

VĚTŠINA HOTELOVÝCH HOSTŮ BYLI BRITÉ....




 Vidím, že už teď je post dlouhý jako Lovosice :))),  když budete chtít, udělám ještě "2.díl".
Pokud jste někdo na Severním Kypru byl, určitě mi napište, jak se tam líbilo vám :).....

Přeji krásné jarní dny :-)....

48 komentářů:

  1. Jak se jmenoval hotel prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elinko, udělám 2. část a do té dám odkaz :-)

      Vymazat
  2. Nádhera :) Klidně bych brala druhý díl a i fotky z dalších míst, která jsi navštívila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Určitě pokračování udělám :-)

      Vymazat
  3. Panebože, už se hrozně těším na léto! Díky za tenhle příjemný post, mám z něj přímo prázdninovou náladu. Určitě udělej i druhý díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lohlo, díky moc :-), určitě udělám "druhý díl" :-)

      Vymazat
  4. Anonymní11/3/14

    Nádhera, děkuji za tip, myslím, že mám vybráno a děti budou nadšené :-) Máš krásný blog, jsi velmi příjemná osůbka, přeji Ti jen to nejlepší, ať se Ti ve všem daří :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Krása, navnadilo mě to na dovolenou, míříme asi na Krétu :) klidně udělej i 2. díl!

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní11/3/14

    Ahoj, fotky jsou hezké, asi bych uvítala více fotografií okolí a pláží, scenérií, než fotky limetek, banánů, ptačí voliéry atd. Ale chápu, že je těžké se trefit do vkusu všem.
    Měla bych jednu otázku - píšeš, že v severní části Kypru je turismus velmi eliminován. Co si, prosím, pod tímto pojmem mám představit? Dá se koupat na všech plážích? Dá se vyjet na výlet do vnitrozemí?
    Děkuji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, v rámci S Kypru se cestovat autem dá, ale pokud chcete přejet hranici do J Kypru, musíte mít pas a pokud by se stalo náhodou něco s autem, je to velká komplikace... Navíc hranici hlídá vojsko OSN, takže nevím no..... Určitě spoustu fotek najdete na internetu, stačí napsat "North Cyprus images" do Googlu, já ještě přidám pár fotek ve 2. díle :)
      PS. veškeré info týkající se možností pohybu na ostrově najdete na stránkách cestovních kanceláří, např. Firo Tour atp.

      Vymazat
  7. Krásný Ajko!!!-)Kypr je super, My byli Agia Napa a boží!!!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leníku, děkuji moc!! :-) Naprostý souhlas! :-)

      Vymazat
  8. Jééé tam je nádherně!
    Mně osobně se moc líbilo v turecké Alanyi, ale zase moře tam tak hezké nebylo oproti třeba Egyptu.
    Nooo ale teď chci taky navštívit Kypr =o)
    Ájo, nechceš nám prozradit jméno hotelu? Nebo třeba jen mně do mailu prosím?

    Jinak jsi teda extra štíhlá, závist =o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mikinko, v Alanyi jsem také byla a moře fakt žádný zázrak, daleko hezčí je to v Bodrumu, kde se moře více podobá tomu, které bylo na Severním Kypru. Udělám pokračování a tam napíšu odkaz přímo na hotel...

      Vymazat
  9. To je paráda, to by se mi líbilo :) Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  10. Andrejko tak to je krása prosím prosím víc takových postu:-) moc me to zahrálo děkuji dnes jsem byla po sedmi měsících. Na meliru
    a doteď jsem nakrkla jak mi to udělala par mm od hlavy bože co jsem si zvykla dodelavat si to sama podle tvého návodu tak to mi od tebe tak moc vyhovuje moc ještě jednou děkuji,měj se krásné pa .Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, děkuji! :-) JJ, určitě udělám víc travel postů, protože sama si takové články také moc ráda přečtu a pokochám se fotkami :-)... S tím melírem jsi mne potěšila, mám radost! :-)

      Vymazat
  11. Anonymní11/3/14

    Nadhera, dychlo na mne leto! Holcicku mas krasnou! A uplne slintam nad Tvoji postavou, nemohla bys, prosim, napsat, jak o sebe pecujes - strava, cviceni? Pokud to tedy neni dar od Boha jako Petra LH. :-)
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuji moc, to mám radost, že z článku na tebe dýchlo léto, to byl účel :D, myslím, že už bychom ho všichni potřebovali jako sůl! :-) Děkuji moc za pochvalu, nic speciálního nedělám, mám trochu zdravotní problémy, tak u mne přibírání nehrozí :/... Jediné, čemu se snažím vyhýbat, je pšenice a bílý cukr, prostě vše, co překyseluje organismus. Ale občas to poruším, spíš jde o to, aby aspoň 70-80% toho, co člověk sní, nebyly "jedy" ... :)

      Vymazat
  12. Krása :) Zrovna vybírám dovolenou na léto, takže fotky jen hltám :) Můžu se zeptat, v jakém hotelu jste přímo bydleli? Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-), určitě dám odkaz na hotel do pokračování postu :-)

      Vymazat
  13. Vypadá to tam úžasně, určitě nad tím s přítelem budeme uvažovat - zatím jen shromažďujeme destinace, kam bychom se letos mohli vydat. :) Jinak mě při prohlížení nádherných fotografií napadla jen otázka - ty máš za sebou nějaké fotografické kurzy nebo snad dokonce školu? Protože máš ohromný smysl pro detail, skvělou a správnou kompozici a tak úchvatné fotografie jsem opravdu dlouho neviděla! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jémine, děkuji moc, to mne fakt potěšilo. Fotografování je můj veliký koníček a rodinná tradice, děda i táta byli profesionálními fotografy...:-)

      Vymazat
  14. Cyprus je fajn, sedem rokov som tam žila. Ale v gréckej časti. Ale v roku 2011 sme boli na "dovolenke" v Kyrenii v Dome hoteli. Krásny hotel, akoby vystrihnutý z knižky od Agathy Christie. Už len Poirot tam chýbal... :) Zažili sme tam aj jazzový festival a celkovo to bola jedna z najlpších dovoleniek. Žiadni ožratí Angličania a zbohatlícki Rusi (ktorí občas nevedia čo so sebou). My sme dosť pobehali aj po pamiatkách: St. Hillarion hrad, Bellapais kláštor, pevnosť v prístave, vojenský pamätník... Aj Vy ste pobehali a popozerali?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No panečku, 7 let je hrozně dlouhá doba! :-) Věřím, že máš krásné vzpomínky :-). Z památek jsme stihli hlavní město, nějaké mešity a klášter, v rámci možností s malým prckem no ... :)

      Vymazat
  15. Anonymní11/3/14

    Nádhera, to musela být krásná dovolená. Krásné fotky.
    Jen si prosím oprav u třetí fotky u konce to ...Brité.....správně česky je Britové. Opravdu to nemyslím zle, jen mě to prasklo do očí ( promiň ).
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Ájo, fotky jsou luxusní, obě jste kočky:-), je z nich cítit ta pohoda, úplně jsi mě navnadila na léto:-), Prosím Tě jakým foťákem fotíš, fotky jsou fakt super kvalitní! Díky moc a určitě cestovací posty - ANO:-), ahoj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aknelko, moc díky :-), tyto fotky jsou foceny na Sony alfa NEX 5... na cesty je super :-)

      Vymazat
  17. Anonymní12/3/14

    Krása! My byli na jihu Kypru a byla to jedna z nejkrásnějších dovolených takže severní Kypr mě moc láká.
    Tak snad se letos zadaří. Jinak jste s dcerkou fakt kočky:o) Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc :-)! Mne zase láká Jižní Kypr :)))

      Vymazat
  18. Anonymní12/3/14

    Ahoj , krásné fotky. Můžeš mi prosím dát typ na Turecko, píšeš,že si navštívila, mám 2 malé děti a hledáme něco vyzkoušeného. A náhodou v Bulharsku si nebyla? Díky moc za případný tip Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, určitě budu na Turecko dělat speciální posty. Jde o to, co člověk od dovolené čeká. Malé se nejvíce líbilo v Alanyi, kde byl fakt exkluzivní hotel pro prcky i s poutí, ale už bych tam znovu spíše nejela a to z toho důvodu, že tam bylo hodně rusky hovořících turistů, nic proti nikomu, ale jejich chování bylo opravdu hodně zvláštní a bezohledné.... Mnohem raději bych se vrátila do Bodrumu, kde je daleko hezčí moře, v resortu nebyl jediný Rus a pouze jedna česká rodina. Byly tam lepší i služby, památky a celkově prostě více bodů no :). Vřele doporučuji na Turecko cestovní kancelář Blue Style, z jejich služeb jsem byla nadšená.

      Vymazat
    2. PS. v Bulharsku jsem nebyla nikdy

      Vymazat
  19. vyzera to nadherne, rada by som sa tam sla pozriet :)

    http://beautybybellatrix.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní12/3/14

    Dobrý večer Andrejko, NÁDHERA, krásný článek a ještě krásnější fotky.Na Kypr se chystáme v červnu do Agia Napa a už se moc těšíme. Určitě ještě něco napište.Mějte se krásně Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc Milenko! :-) Tak to se máte na co těšit! Byla tam moje kamarádka a říkala, že to byla jedna z nej dovolených, krásně si to tam užijte. Já budu určitě ještě dělat pokračování tohoto postu,
      tak uvidíte další fotky :)

      Vymazat
  21. Anonymní12/3/14

    to zvláštní ovoce je bergamot

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aha!!! No super, děkuji moc! :-) Mám moc ráda černý čaj s bergamotovou silicí, tak konečně vím, jak to vypadá :D

      Vymazat
  22. Super článek a nádherné fotky. Moc vám to s dcerkou sluší. Mě by zajímalo kdy jste byli poprvé s dcerou u moře + nějaké rady a tipy. Mám roční dceru a za tři měsíce se chystáme k moři do Řecka. Strašně se těším, ale na druhou stranu z toho mám obavy, hlavně z letu jak to bude snášet. Mějte se krásně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji! :) Poprvé jsme byli s dcerkou u moře, když jí bylo 9 měsíců, a to na Ibize. Záměrně jsem volila španělský ostrov, protože tam docela slušně funguje lékařská péče. Nevím, kam se chystáte do Řecka, ale určitě bych si toto předem zjistila. Když bylo malé 12 měsíců, tak jsem s ní byla na Korfu a proběhlo to úplně bez problémů :). Jestli vám mohu poradit malý trik, tak je dobré při vzletu a přistání dát holčičce flašku s pitím, jako prevence proti zalehnutí oušek. U nás to fungovalo perfektně :). Užijte si krásně dovolenou! :-)

      Vymazat
  23. Super!!!! Dokážu si představit jak tam je krásně

    OdpovědětVymazat
  24. nádhera, hned bych tam jela :) já jsem byla zatím u moře jen 2x v životě, na Makarské, ale ani mi nepřišlo, že by tam byl nějaký extrémní nával lidí, ke konci srpna už to je asi lepší. místo se vždycky našlo :) navíc jsme chodili asi čtvrt hodiny od hotelu na pláž, kde nebyl skoro nikdo a byl tam super plážový bar. už se těším na další podobné články!

    OdpovědětVymazat
  25. Andrejko, moc děkuji za radu. Určitě to vyzkoušíme. Lékařskou péči máme zjištěnou, mluvila jsem o tom i s majitelem ck a na místě máme řecké přátele, tak snad to bude o.k. Letíme na Lefkádu do Agios Nikitas, kde jsme právě už byli asi čtyřikrát a strašně se nám tam líbilo a byla tam s námi dvojce, která měla ročního chlapečka a byli také moc spokojení, tak uvidíme. :)
    Moc se těším na tvoje další články o cestování i o kosmetice. Hezký večer :)

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní16/3/14

    Ahoj,

    děkuji za tip, opravdu krásné místo. Zařadím ho mezi hlavní kandidáty na místo na dovolenou :-)
    Jinak ti musím napsat, že jsi opravdu krásná ženská. Koukala jsem na tvoje video péče o pleťa napadá mě, zda bys nechtěla natočit nebo napsat článek, jak se udržuješ v kondici a stravuješ... Jsi pro mě inspirací!!! Díky za tvůj blog! Tereza

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi velkou radost ! :)


 photo copyright.jpg
envye template.